לא משנה אם אתם מצביעי שמאל, ימין או מרכז, אם אתם תומכים בנתניהו או מתנגדים לו, כולכם נשענים על רע”מ, אפילו אלה שבכלל לא מתעניינים בפוליטיקה. בלי רע”מ אין לכם שום סיכוי לשרוד.
אבל אני לא מדבר פה על הרשימה הערבית המאוחדת, אלא על רע”מ אחר: ריצוד עיני מהיר, שידוע באנגלית בשם Rapid Eye Movement, או REM (כן, כמו הלהקה מהניינטיז שקרויה על שמו). זהו אחד משלבי השינה שלנו, השלב החמישי והאחרון בכל מחזור שינה, ואחד המסתוריים שבהם.
בשלבי שינה האחרים הגוף שלנו מוריד הילוך, ואפשר לראות את זה במדדים רבים כמו קצב הלב והטמפרטורה. אבל אם נרכיב מגוון מכשירים שמנטרים את פעילות הגוף והמוח על אדם שהלך לישון, ונסתכל על המדדים שלו בזמן שינת רע”מ, אפשר להתבלבל ולחשוב שהאדם התעורר. גלי המוח בשינת רע”מ במכשיר EEG נראים דומה מאוד לגלי מוח של אדם ער. הדופק, לחץ הדם וטמפרטורת הגוף גם הם עולים. אבל כשמביטים על האדם, נראה שהוא ישן בשלווה, רק אם נפתח את עפעפיו נוכל לראות את האישונים שלו נעים מצד לצד, ומעידים, כפי שראשי התיבות מציינים, שהוא נמצא בשלב שינת הרע”מ.
שינת הרע”מ היא השלב שבו מתרחשים החלומות המורכבים שלנו. מאחר שאנחנו בדרך כלל נתעורר לאחר שינת רע”מ, אלה גם החלומות שאותם אנחנו נזכור. אנחנו עדיין מנסים להבין מה המשמעות של חלומות, ויש השערה שטוענת שהם אולי חשובים בעיבוד זיכרון. מאפיין נוסף של שינת רע”מ הוא שמתח השרירים שמתחת לצוואר שלנו יורד לאפס. יש מי שיאמרו שאולי ככה אנחנו לא יכולים “לממש” את החלומות שלנו במציאות.
אחת הראיות לכך ששינת רע”מ כל כך חשובה היא תופעה שנקראת “ריבאונד-רע”מ”. במקרה של מחסור בשינה, או לאחר כמה ימים שבהם לא ישנים טוב, המוח “משלים שעות רע”מ”. שלבי הרע”מ הופכים לארוכים יותר וההגעה אליהם מהירה יותר. עצם זה שגם כשכל זמן השינה נפגע, המוח מתאמץ כל כך כדי להשיב בעיקר את שינת הרע”מ, מעיד שיש לה תפקיד חשוב.
התפקיד הזה בא לידי ביטוי בזיכרון ולמידה. עושה רושם שהחשיבות של שינת רע”מ באה בעיקר בזיכרונות לא מודעים, כמו למשל בזיכרון מוטורי (כמו “לרכוב על אופניים”, מה שנוהגים לקרוא לו, שלא בצדק, “זיכרון שרירים”). כשאנחנו מנסים ללמוד רצף תנועות מסוים, בדרך כלל שינה יכולה לעזור לנו לזכור טוב יותר, אבל נראה שכשמעירים את הנבדקים רגע לפני הכניסה לשינת רע”מ ומבקשים מהם לבצע את המשימות, הם עושים זאת פחות טוב. סוגים אחרים של זיכרונות לא מודעים, כמו זיכרונות שקשורים לרגש, נפגעים גם הם ללא שינת רע”מ.
מעבר לכך, נראה ששינת רע”מ חשובה גם ליצירתיות. יש מגוון ניסויים שמראים שנבדקים שמנעו מהם שינת רע”מ מבצעים הרבה פחות טוב משימות שדורשות חשיבה מחוץ לקופסה, או פתרון בעיות בצורה יצירתית.
ללכת לעוד מערכת בחירות לא תשנה את תמונת המצב ולא תוריד מחשיבות הרע”מ. אז נצלו את השינה שלכם כמו שצריך, כי המוח שלכם זקוק לה כדי ללמוד ולאחסן את הזיכרונות שצברתם במהלך היום.
אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, עינבל רמות, מייקל קניגס ושרה עטיה, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות כמו תכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן