אנחנו נוטים לחשוב שהאישיות שלנו מבוססת על דברים שקיבלנו בתורשה, וכן על אינספור החוויות שצברנו במהלך חיינו ועיצבו אותה. אבל מה אם כל זה רק אשליה, וכל הזיכרונות והתכונות שאנחנו מרגישים שהם חלק בלתי נפרד מאיתנו הם רק תוצר של חלקיקים אקראיים שהתגבשו יחד? באופן מפתיע, זה לא רעיון מיסטי, אלא היפותזה מדעית שמבוססת על עקרונות פיזיקליים, ועונה לשם “מוח בולצמן”.
לודוויג בולצמן לא היה חוקר מוח, אלא אחד הפיזיקאים החשובים במאה ה-19. הוא ניסח את עקרון האנטרופיה כפי שהוא מוכר לנו היום, לפיו העולם הולך יותר ויותר לקראת אי סדר: מבנים מסודרים דינם להתפרק עם הזמן ולהתפזר במרחב. אנחנו רואים את העיקרון הזה בכל מקום: למשל, כשאתם מכניסים שקיק של תה לתוך כוס מים, חלקיקי התה נמצאים בהתחלה רק בחלק התחתון, היכן ששקיק התה מונח, אבל עם הזמן הם הולכים ומתפשטים לחלק העליון של הכוס.
למה זה קורה? פשוט משום שיש יותר מצבים אפשריים שבהם המבנה המסודר מתפזר במרחב. אם חלקיקי התה מתחילים כולם במקום אחד, ונניח שלכל חלקיק יש עכשיו סיכוי שווה לנוע לכל כיוון במרחב, אז חלק מהחלקיקים ינועו שמאלה, חלק ימינה, חלק למעלה, ועם הזמן הם יתפזרו במרחב. הסיכוי שכל החלקיקים יישארו באותו המקום הוא קטן מאוד. יתרה מזאת, גם כשכל חלקיקי התה כבר מפוזרים, יהיה מוזר לדמיין שכולם נעים בחזרה לנקודה אחת בכוס. אם כל אחד נע באופן אקראי לכיוון אחר, הסיכוי שכולם יתקבצו פתאום במקום אחד הוא מאוד קלוש. קלוש, אבל אפשרי.
גם ארועים בסבירות נמוכה מאוד מתרחשים סביבנו כל הזמן, וזה הגיוני לחלוטין. אם הסיכוי שתחלמו באופן אקראי חלום שיתגלה בעתיד כ”נבואי” הוא למשל אחד למיליון, אבל בממוצע בימי חייכם אתם חולמים מיליונים רבים של חלומות, אז הגיוני מאוד שתחלמו מתישהו חלום שנדמה יהיה שהוא נבואי, אבל הוא קרה רנדומלית. מאותה הסיבה, חלקיקים נוטים להתפזר במרחב, כך שאם נחכה מספיק זמן, גם הדברים הקלושים ביותר יקרו, והגיוני שבאופן אקראי לחלוטין חלק מהחלקיקים דווקא יצטברו יחד וייצרו מבנים מורכבים כמו עלה, נעל או כמו… מוח אנושי. אותו מוח שנוצר באקראי כפי שהוא, ולא כתוצאה מתהליך אבולוציוני של מיליוני שנים, הוא מוח בולצמן.
מדענים מעריכים שהסיכוי שחלקיקים אקראיים ייצרו פתאום מוח הוא בערך אחד ל-10 בחזקת 10 בחזקת 50, שזה מספר קלוש באופן שאי אפשר לדמיין, אבל בכל זאת הוא מספר שגדול מאפס. לכן, אם נחכה מספיק זמן אנחנו צפויים לראות מוח שכזה נוצר. יתרה מכך, אם היקום שלנו אינסופי, המסקנה היא שלאורך זמן ייווצרו אינסוף מוחות בולצמן. בהשוואה למספר בני האדם שחיו על פני האדמה, בערך 100 מיליארד, נראה שיהיו כאן יותר מוחות אנושיים שייווצרו באקראי מוחלט. מה שזה גם אומר הוא שמאוד סביר שהמוח שלכם הוא בעצם מוח בולצמן (הרי כאמור, אינסוף הוא הרבה יותר גדול ממאה מיליארד), ושכל הזיכרונות ותכונות האופי שאתם מרגישים שיש לכם הם לא אמיתיים, אלא נוצרו רק כי קבוצת חלקיקים החליטה להסתדר כמו מוח רגיל במקרה.
זה נשמע מעט פרדוקסלי, וייתכן שזה המצב. יש משהו מוזר בלדמיין שיש לנו מוח בולצמן, ושאחד מכל הדברים שהמוח הזה עושה הוא ללמוד ולדעת מה זה מוח בולצמן. הפיזיקאי בריאן גרין הדגיש זאת יפה: “אני מרגיש בטוח שהמוח שלי הוא לא מוח בולצמן, אבל אנחנו צריכים תיאוריה טובה שתסביר למה, ונכון להיום אין לנו אחת כזו”.
אפשר אולי להתנחם בעובדה שהיקום קיים רק 13.8 מיליארד שנה, שזה אמנם הרבה זמן, אבל כנראה פרק זמן קטן מכדי שסביר שייווצר בו מוח בולצמן. בפרט כמות כזו של מוחות בולצמן במקום קטן אחד – כדור הארץ. האבולוציה עדיין נותנת לנו הסבר טוב יותר להיווצרות המוח שלנו. אבל שוב, אם המוח שלנו הוא מוח בולצמן, אז כל הידע שלנו על היקום והמדע הוא אשליה מוחלטת, וגם כל האנשים ומערכות היחסים שאנחנו חושבים שיש לנו. אז איך אפשר לדעת אם המוח שלנו אמיתי או לא? עדיין אין לנו תשובה טובה, אבל אם אנחנו באמת חיים באשליה, אולי לפחות ננסה ליהנות ממנה.
אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, עינבל רמות, שרה עטיה ושריתי סקויאר, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות כמו תכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן
הצטרפו לרשימת התפוצה של הבלוג וקבלו את התכנים ישירות למייל
אני בטוח שקראת את המאמר במוסף ‘הארץ’ האחרון על המוח, על דטרמינזם ועל אקראיות:
יותר ויותר מדענים משתכנעים שאין לנו רצון חופשי. אבל לא כולם מרימים ידיים
ניסויים מדעיים ותיאוריות של הפיזיקה המודרנית מובילים למסקנה שהמוח הוא מכונה, והכל נקבע על ידי סדרה של אותות חשמליים שאינם בשליטתנו. אבל יש כמה חוקרים שעדיין לא מוותרים, ומציעים כיווני מחשבה פורצי דרך. – https://did.li/TAPlC
יש’ך תשובה ביחס לזה?
היי אריק, לא קראתי את הכתבה, אבל על בחירה חופשית כתבתי כאן פעם או פעמיים:
https://brains-tour.com/%d7%94%d7%90%d7%9d-%d7%91%d7%90%d7%9e%d7%aa-%d7%99%d7%a9-%d7%9c%d7%a0%d7%95-%d7%91%d7%97%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%97%d7%95%d7%a4%d7%a9%d7%99%d7%aa/