מהו רגע המוות? מתי אדם מפסיק להתקיים בעולם הזה ומוגדר כמת? באופן מוסכם, מוות מוגדר כאשר הלב והנשימה מפסיקים לעבוד. הלב הוא משאבת הדם של הגוף, הנשימה מספקת לנו חמצן, בלעדיהם הגוף לא מקבל אנרגיה ולא יכול להמשיך לפעול לכן יש הגיון בהגדרה הזו.
אלא שבשנים האחרונות עולים ממצאים שמאתגרים את התפישה הזו, ומלמדים אותנו שגם לאחר מוות לבבי, יש מקרים שבהם המוח ממשיך לפעול, ולו לרגע. מכיוון שהמוח הוא זה שאחראי לפעילות השכלית שלנו, ואולי יותר מהכל ל”מי שאנחנו”, זה פותח לא מעט שאלות, הן לגבי קביעת המוות, והן לגבי השאלה מה קורה במוח ברגעים האחרונים של החיים.
ומהצד השני, קיים מצב שבו הלב עדיין פועל והמוח לא. זהו המוות המוחי, מצב שאין ממנו חזרה, מוח מת לא יקום לתחייה (לפחות על בסיס הידע הקיים), ומכיוון שהמוח אחראי לאופי ולתודעה שלנו, מדובר הלכה למעשה במוות. חוקי מדינת ישראל מכירים במוות מוחי כמוות, וגם הרבנות הראשית הוציאה פסיקה שמכירה בכך.
יש לזה חשיבות, משום שכל עוד הלב פועם עדיין (גם אם בעזרת מכשירים חיצוניים), שאר האיברים מקבלים אנרגיה ויכולים להמשיך לפעול, כך שניתן לתרום את איבריהם של אנשים שנקבע להם מוות מוחי ולהציל בכך חיי אדם. עם זאת, השם “מוות מוחי”, שכאילו מרמז על כך שזהו לא “המוות הסופי”, מרתיע משפחות רבות וגורם להן לסרב לתרומת איברים, מתוך מחשבה שיקיריהם עדיין חיים במידת מה. אי אפשר לעמוד במקומם ולקבל את ההחלטה בשמם, אך צריך להבין שגם אם מוות נתפס אצלנו כעניין לבבי גרידא, בסופו של דבר המוח הוא זה שעושה אותנו מי שאנחנו, בלעדיו אנחנו כלום ושום דבר. ובנוסף, הממצאים החדשים מלמדים אותנו שייתכן שבזכות המוח אנחנו נשארים “משהו”, לפחות במידת מה, גם כשהלב שלנו מפסיק לפעום.
אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, עינבל רמות, שרה עטיה ושריתי סקויאר, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות כמו תכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן
הצטרפו לרשימת התפוצה של הבלוג וקבלו את התכנים ישירות למייל
מקור התמונה: Axstokes / Shutterstock.com
ממליץ מאוד לקרוא את ספרה של קוני ויליס, “מעבר” [ passage or beyond[
https://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=40751