גיל המעבר, המגיע לקראת סיום תקופת הפוריות אצל נשים, מאופיין בשינויים הורמונליים, ובראש ובראשונה בירידה ברמת האסטרוגן. לא מעט תופעות מתרחשות בעקבות השינוי הזה, אך אחת המזוהות ביותר עם גיל המעבר היא גלי החום. עליה חדה בתחושת החום הפנימי, שפעמים רבות מלווה בהאדמה ובהזעה, ללא קשר לטמפרטורה החיצונית. רבות מתארות זאת כמו "חשיפה פתאומית לחום של תנור אפייה פעיל". התופעה לרוב נמשכת עד מספר דקות בודדות, אך חלק מהנשים סובלות ממנה לאורך שנים רבות. במשך שנים, המקור לתופעה היה לוט בערפל, ככל שהשנים עוברות אנחנו מבינים יותר ויותר כיצד היא מתרחשת, והאשם בכך הוא כמובן המוח שלנו.
לא המוח כולו, אלא ספציפית קבוצת תאי עצב הנקראים "נוירוני קנ"די" (KNDy neurons). תאים אלו יושבים בהיפותלמוס, אזור במוח שיש לו מספר רב של תפקידים החשוב למשק הבית של הגוף. בין היתר הוא אחראי על הבקרה של כל ההורמונים שמופרשים בגוף, וכמו כן הוא מבקר גם את הטמפרטורה הפנימית שלנו. נוירוני קנ"די, באופן לא מפתיע, קשורים לשניהם.
למעשה, כשמסתכלים במוחות של בני אדם בגיל העמידה ושל קופים שעברו כריתת שחלה, אנחנו מזהים שנוירוני קנ"די בעצמם משתנים. הם נעשים גדולים יותר, ותבנית הגנים שמתבטאים בהם משתנה, מה שגורם להם להתנהג אחרת מכפי שהם היו בזמן תקופת הפוריות. אך על מה משפיע שינוי זה?
הורמון ההצהבה (LH) הוא הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח, נקלט בשחלה וגורם לביוץ. מאחר שהביוץ הוא תהליך המתרחש בפרק זמן מוגדר, מאוד חשוב שהפרשת הורמון ההצהבה תהיה מוגבלת בזמן. לצורך כך מתרחשת בקרה שלילית: עם קליטת ההורמון בשחלה, היא מפרישה אסטרוגן, אשר בתורו חוזר בחזרה למוח, נכנס להיפותלמוס ומדכא את פעילות נוירוני קנ"די, שבין היתר מעודדים את התהליך הגורם להפרשת הורמון ההצהבה, לכן דיכוי של תאים אלו יעצור את הפרשת ההורמון, והביוץ נשמר כתהליך מוגבל בזמן.
אלא שכאשר רמות האסטרוגן יורדות בגיל המעבר, מעגל הבקרה הזה נפגע. מכיוון שיש פחות מי שידכאו את נוירוני קנ"די, אלה מבצעים את פעילותם ביתר. הם לא משפיעים בכך רק על הורמון ההצהבה, אלא גם על קבוצה אחרת של תאים (MnPO) שחשובים לבקרה על הטמפרטורה, וכך נוצר גל החום. חוקרים הראו שכשפוגעים בנוירוני קנ"די אצל חולדות, מזהים ירידה בטמפרטורה הפנימית, מה שבהחלט תואם את הממצאים לפיהם פעילות יתר של תאים אלו גורמת לגל חום.
פעמים רבות מדווחים על כך שגלי החום מגיעים בדרך כלל בקרבת הביוץ, הטלת האשמה על נוירוני קנ"די מסבירה את סמיכות התהליכים האלה, שכן תאים אלו גם אחראיים לגל החום שנוצר, אבל גם מעודדים את הפרשת הורמון ההצהבה שגורם לביוץ.
נציין שגלי חום אינן נחלתן הבלעדית של נשים בגיל המעבר. גם נשים צעירות יותר שעברו כריתת שחלות או גברים טרנסים שמטופלים הורמונלית להתאמה מגדרית מדווחים על הופעה של גלי חום בעקבות ירידת האסטרוגן. מצד שני, בדיוק בשל כך טיפול באסטרוגן משיג לרוב הצלחה הרבה בהתמודדות עם גלי החום, קבוצת חוקרים מאוסטרליה הראתה שנתינת אסטרוגן מורידה את שכיחות ההתקפים בכ-75%, ועכשיו אנחנו גם יכולים להבין מדוע.
אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, יובל שער, בני גויכמן תמר כהן ורועי וקראט, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות כמו תכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן
הצטרפו לרשימת התפוצה של הבלוג וקבלו את התכנים ישירות למייל
