מכירים את זה ששיר מסוים נתקע לכם בראש ומסרב לצאת? יש מקרים שבמשך שעות רבות תשמעו את המוח שלכם מזמזם את אותה המנגינה שוב ושוב. בגרמנית, ולאחר מכן גם באנגלית, נהוג לקרוא לתופעה “תולעת אוזן”, דימוי קצת מרתיע, אבל יש בו משהו הולם. בעברית הביטוי לא תפס, אך גם אם אין לנו שם טוב בשביל התופעה, מעניין להבין אותה לעומק.
התופעה נפוצה מאוד, כ-98% מדווחים שהם חוו אותה, 90% מדווחים שהם חווים אותה באופן קבוע, ובאופן מעניין, כ-75% מהמשיבים דווקא אומרים שהם נהנים מהשירים שרצים להם שוב ושוב בראש. בדרך כלל מה שנתקע בראש הוא קטע מלודי של כחצי דקה שחוזר על עצמו שוב ושוב, ולא השיר כולו.
האם יש שירים מסוימים שנוטים “להיתקע” יותר? אמנם יש מחקרים שבוחנים מאפיינים מסוימים במלודיה שמשותפים ל”שירים נתקעים”, אולם מחקרים אחרים תמכו באמירה שאין מאפיינים אוניברסליים, ושזה מאוד תלוי בטעם האישי ובאופי של כל אדם. נכון, שירים פופולריים נוטים להיתקע בראש יותר, אבל זה מכיוון שאנחנו נחשפים אליהם יותר. באותו האופן, בתקופה שלפני הכריסמס בארה”ב, שירי חג נוטים להתקע במוחם של האמריקאים. אנחנו יודעים גם שהעלאת זיכרון שמקושר אסוציאטיבית לשיר מסוים עשויה בהחלט לגרום לשיר להיתקע במוח.
האם התופעה קשורה איכשהו ל-OCD? הרי כמו שהשיר התקוע מתנגן שוב ושוב בראש, גם ב-OCD ישנה מחשבה כפייתית כלשהי שחוזרת שוב ושוב באופן לא מודע ובלי שהמטופלים מעוניינים בכך. עד היום לא נערך מחקר שבוחן האם תולעי אוזן נפוצים יותר בקרב אנשים עם OCD, אך לא אופתע אם למרות הדמיון ביניהן, יתגלה שמדובר במנגנונים שונים. השירים שנתקעים לנו בראש נעלמים ומתחלפים בשירים אחרים. עם זאת, ב-OCD אותה מחשבה חוזרת שוב ושוב. מעבר לכך, שירים שנתקעים בראש היא תופעה שכיחה עד מאוד, ולכן אין סיבה לחשוב שהיא סימן מקדים להופעת OCD.
אז מדוע זה בכלל קורה? אנחנו עדיין לא יודעים. עם זאת, צריך לזכור שאנחנו יצורים מאוד מוזיקלים. עוד משחר האנושות מוזיקה שימשה כאלמנט מחבר. מנגינות ולחנים הם אמצעי טוב כדי להטמיע חומר לימודי, ושירי ילדים מדגימים זאת נהדר. דתות רבות משתמשות בשירה ומוזיקה כדי למקד את הקשב של הקהל ולסייע לו להצטרף לתפילה. אם למוזיקה יש תפקיד חזק בתהליכי הקשב והזיכרון שלנו, לא מפתיע שהמוח מנצל את הזמן המת שלו כדי לזמזם לעצמו שירים.
איך בכל זאת אפשר להיפטר מהשיר שתקוע בראש? ובכן, מאחר שלרוב שירים נתקעים במוח כשאנחנו מבצעים מטלות מונוטוניות שלא דורשות קשב רב, יש מחקרים שמראים שהתמקדות במשימה שדורשת ריכוז יכולה להעלים את השיר. מלבד זאת, ישנם אנשים שמדווחים על שירים מסוימים שזמזום אקטיבי שלהם יכול לטאטא החוצה את השיר התקוע. עם זאת, גם כאן קשה קצת להגיד האם זה משתנה בין אדם לאדם או לא.
אבל האמת? אולי בכלל לא צריך להתאמץ להפטר מהשירים שתקועים לנו בראש. כל עוד זה לא מטריד במיוחד, יש בזה דווקא משהו נעים ומוזיקלי שנותן קצב אחר לחיים.
מסיבת אוזניות בלונדון (AFP)