יצא לכם לשמוע רופאים מדברים על כך שאדם מסוים סובל מטראומה בגוף? או טראומה בראש? שמעתם אולי שיש בבתי חולים יחידות טראומה שאליהם מובהלים פצועים ונלחמים שם על חייהם? זה נשמע אולי קצת יוצא דופן, לא כל כך מתאים לדרך שבה האדם הממוצע ברחוב ידמיין את המילה “טראומה”. בציבור הרחב, טראומה קשורה לאיזשהו אירוע קשה שאדם יכול לעבור, אירוע שעשוי לצלק אותו, ואף לגרום להתפתחות הפרעה פוסט טראומטית. איך זה הגיוני? פינת #מה_ההבדל שוב כאן כדי לעשות סדר במינוחים מבלבלים.
למעשה, המונח הלא שגור בציבור הוא המונח “הנכון”, לפחות במקור. טראומה ביוונית היא “חבלה” או “פציעה”. כאשר רופאים מדברים על אדם עם טראומה, הם מתכוונים לכך שהוא סובל מפציעה כלשהי. לכן לחדרי טראומה בבתי חולים, למשל, מביאים פצועים קשה וכאלה שיש סכנה לחייהם. הם לא בהכרח יסבלו כתוצאה מכך מהפרעה פוסט טראומטית. הטראומה היא פגיעה גופנית. גם המונח “טראומה מוחית” מתייחס לפגיעה פיזית במוח. למשל אדם שעבר תאונת דרכים ונפגע בראשו יכול לקבל טראומה מוחית.
למילה “טראומה” כמו שאנחנו מכירים אותה אפשר להתייחס בתור “פציעה בנפש”, וכך החלו להתייחס לאירועים טראומתיים במאה ה-19. כיום המשמעות בציבור הרחב ל”טראומה” היא כ”טראומה נפשית”, אבל אם תלכו ללמוד רפואה, תראו שמהר מאוד הז’רגון שלכם הולך להשתנות, ו”טראומה” תהפוך לפציעה, בדיוק כמו המשמעות המקורית שלה.
אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, עינבל רמות, ומייקל קניגס, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות כמו תכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן