ממצא חדש ומרתק: ניאנדרתלים היו ציירי המערות הראשונים באירופה!

הניאנדרתלים הם אוכלוסיה מסקרנת מאוד. מדובר בבני אדם שחיו על פני כדור הארץ עד לפני כשלושים אלף שנה, ואז הוכחדו. כמונו, גם מקורם של הניאנדרתלים הוא באפריקה, אלא שהם יצאו מהיבשת הזו והתפשטו ברחבי אירופה ואסיה עשרות אלפי שנים לפני שעשו זאת אבות אבותינו.

הניאנדרתלים היו שונים מבני האדם המודרני. היו להם שיניים גדולות, גוף מוצק ומלא, וגם מוח שונה. אמנם נפח המוח שלנו דומה, אבל המבנה נראה אחרת: המוח שלהם היה שטוח ומוארך יותר מהמוח שלנו, שנראה כדורי. אזורים שנוהגים לקשר לאינטיליגנציה, כמו האונה הפרונטלית והפריטאלית (מצחית וקודקודית) היו קטנים יותר אצל ניאנדרתלים, ולכן רבים נוהגים לחשוב כי הם היו “פחות אינטיליגנטיים” מבני האדם המודרני, שחיו לצדם, וייתכן שבסופו של דבר אף הכחידו אותם.

אלא שבסוף השבוע פורסמה בכתב העת המדעי החשוב Science ידיעה מדהימה: חוקרים הצליחו לראשונה לתארך בצורה מדויקת ציורים ממערות ברחבי אירופה. ציורים שהתגלו בשלוש מערות בספרד תוארכו כבנות למעלה מ-64,800 שנה, יותר מעשרים אלף שנה לפני שהאדם המודרני הגיע לאירופה! במערה רביעית בספרד נמצאו צדפים מעוצבים שתוארכו כעתיקים עוד יותר!

עד לא ממזמן היה כמעט בלתי אפשרי לתארך ציורי מערות. לא ניתן להשתמש ברוב המקרים בשיטת תארוך הפחמן בה משתמשים מומחי התארוך, משום שציורי מערות לרוב לא נוצרו מתרכובות אורגניות, שמכילות בתוכן פחמן. אלא שבעשור שעבר פותחה שיטה חדשה המתבססת על אטומי אורניום הנמצאים בקלציט שנוצר במגע של מים מהמערה עם הציורים. באמצעות השיטה הזו היה אפשר לראשונה לתארך ציורי מערות עתיקים.

המסקנה המתבקשת מהממצאים המדהימים האלה היא שאפשר לייחס את ציורי המערות הללו לניאנדרתלים. כלומר, מסתבר שלניאנדרתלים היו את הכלים הקוגניטיביים הבסיסיים כדי לצייר. האם זה מעיד גם על יכולות חברתיות של הניאנדרתלים? האם הציורים נועדו להעביר מסרים שונים? זו שאלה נהדרת. במערה בצרפת התגלו לאחרונה מבנים באורך של שישה מטרים העשויים כולו מזקיפים ונטיפים שנחרכו באש. מבנים אלו תוארכו כבני למעלה ממאה אלף שנה, ולטענת החוקרים שימשו את הניאנדרתלים לפולחן דתי. אם אכן זה המצב, אפשר להתרשם מאוד מבני דודינו הרחוקים, שהצליחו לבנות מסגרות חברתיות מורכבות שמצריכות הרבה יותר יכולות מוחיות ממה שאפשר לדמיין. ועם התקדמות הטכנולוגיה בתחום חקר האדם הקדמון, אנחנו נגלה בשנים הקרובות יותר ויותר דברים שילמדו אותנו עוד כיצד התנהגו אבות אבותינו, ואולי גם כיצד המוח שלהם עבד.

ציור המיוחס לניאנדרתלים מתוך מערת La Pasiega בספרד, צילם: Pedro Saura