גם אתם קראתם על התלונות האחרונות כנגד שוקולד השחר? חברת השחר העולה הוציאה מהדורה מיוחדת של ממרח השוקולד שלה, כשעל הקופסה שלו מופיעים המיניונים המפורסמים מסדרת הסרטים ההוליוודית. אלא שבאופן מפתיע הצטברו לא מעט תלונות כלפי החברה מצד צרכנים שטוענים שהמתכון השתנה, וכי כעת הם מרגישים במפורש טעם של בננה בתוך השוקולד. חברת השחר העולה הצהירה שלא בוצע שום שינוי במתכון של השוקולד, ובכל זאת, זו לא הייתה תלונה אחת וגם לא שתיים, זו כבר הייתה מגמה. אותי, בתור מדען מוח, זה שעשע מאוד, משום ששני הצדדים צודקים, זו דוגמה נהדרת לאחת האשליות החזקות שעובדות על המוח שלנו.
חוש הראייה הוא החוש החזק ביותר שלנו, החלק שמעבד ראייה במוח הוא משמעותית גדול יותר מכל אזור אחר במוח שקשור לעיבוד חושי, וזה אומר הכל. מכיוון שמערכת הראייה שלנו כל כך מפותחת וטובה, המוח נוטה לסמוך עליה מאוד, לעיתים יותר מדי. למעשה, בכל פעם שיש סתירה בין מידע שמגיע מחוש הראייה למידע שמגיע מחוש אחר – המוח יניח שהמידע מחוש הראייה הוא הנכון ופשוט ישנה את המידע מהחוש האחר כך שהוא יתאים לו. כן כן, שמעתם נכון, המוח מסוגל לשנות את המידע שמגיע מהחושים כך שהוא יתאים לתמונת העולם שהוא יוצר. הוא עושה את זה כל הזמן, ברוב המקרים זה עוזר לנו מאוד, אבל לפעמים זה מבלבל, כמו במקרה הנוכחי.
חוש הראייה קלט את המיניונים הצהובים (שדומים בצורתם לבננה), על הרקע החום של השוקולד, וכך הוא הזרים מידע על כך שהטעם צפוי להיות שוקו-בננה (אצל רבים שוקולד השחר מתקשר למאכלי ילדות, בדיוק כמו שלגוני שוקו-בננה, מה שרק מגביר את האפקט), אולם כאשר המידע מחוש הטעם הגיע וסתר את חוש הראייה, המוח תעדף את המידע הראייתי ושינה את תחושת הטעם ל”שוקו-בננה”.
ביומיום, התעדוף השגוי הזה בין החושים משמש מפרסמים לא מעט כדי לשווק אריזות ויזואליות מהממות מתוך תקווה להשפיע על תחושת הטעם שלנו. אבל לא רק בעולם הפרסום זה ככה, הרבה מאוד אשליות מוח משחקות בדיוק על התעדוף של המוח את חוש הראייה במקרה של סתירה בין שני החושים. את אחת המפורסמות והמדהימות שבהן, “אפקט מקגורק” – שינוי של חוש השמיעה בעקבות מידע ראייתי סותר, מצורפת בוידאו כאן למטה (כדאי לכם לנסות, זה מגניב). צריך לזכור שברוב המקרים התעדוף הזה הוא הדבר הנכון לעשות, ברוב המקרים חוש הראייה יודע את התשובה הנכונה מפני שהוא חזק יותר ולכן קולט את התמונה טוב יותר מאשר שאר החושים. אבל זה מלמד אותנו יותר מהכל שהמוח שלנו כל הזמן משנה את התפיסה, ושתמונת העולם כפי שאנחנו חושבים שאנחנו תופסים אותה בחושנו, היא תמונה שונה מזו שקיימת בעולם האמיתי.