האם הציפורים בניו זילנד חכמות יותר?

הבלוג היה בהפסקה קצרה לאחרונה משום שטיילתי בניו זילנד, וזה אך סמלי שהרשומה הראשונה לאחר חזרתי תעסוק באי המיוחד הזה. אבולוציונית, ניו זילנד מאוד מעניינת משום שהיא הייתה מבודדת מתקופה קדומה מאוד משאר העולם, ועד לפני כ-800 שנה לא הגיעו לשם בני אדם, ולא חיו בה טורפים. לכן התפתחו בה כמה מינים מעניינים מאוד.

אחד מהם הוא הקיה (Kea), מין של תוכי שלמקומיים יש יחסי אהבה-שנאה איתו. מדובר בציפור סקרנית עם יכולות למידה מרשימות במיוחד. מדי שנה עולים סיפורים חדשים על התנהגויות נוספות שהציפורים הללו למדו ומיישמות. הן פותחות ריצ’רצ’ים של תיקים ואוהלים, מנהלות מבצעי הסחה מורכבים בחבורות כדי לגנוב מזון, וישנן גם דיווחים (אם כי הנושא בויכוח) על כך שהן למדו לתקוף את מליוני הכבשים שרועות בשטחי האי.

גם בניסויים התנהגותיים שעורכים מדענים (ובמהלך שהותי בניו זילנד יצא לי לצפות במחקר כזה) מסתבר שהקיה מסוגלת לבצע הסקות וללמוד משימות שבעלי חוליות רבים לא מצליחים לבצע, כולל משימות שמבין החולייתנים רק קופים מתמודדים איתן בהצלחה. בחלק מהמשימות הללו הקיה מצליחה יותר מגיבונים, קופי אדם אינטיליגנטיים שקרובים אלינו אבולוציונית.

ומה לגבי המוח? גם כאן הקיה מככבת. ביחס למשקל גופה, הקיה היא אחת הציפורים בעלות המוח הגדול ביותר. למעשה, היחס בין גודל המוח לגודל הגוף שלה מתקרב לזה של קופי האדם.

האם זה מקרי שציפור עם יכולות למידה כל כך גבוהות מופיעה דווקא בניו זילנד? בשנה שעברה פורסם מחקר עומק שבחן את גודל המוח של רבבת ציפורים מלמעלה מ-1900 מינים שונים. מסתבר שלציפורים שחיות באיים יש לרוב מוחות גדולים יותר מציפורים החיות ביבשות הגדולות. גם כאשר משווים בין מינים קרובים שאחד חי ביבשה גדולה והשני באי, ברוב המקרים המין שחי באי יהיה עם מוח גדול יותר.

אז מדוע דווקא באיים מבודדים מתפתחות ציפורים עם מוח גדול יותר? נהוג לקשר מוח גדול עם יכולות למידה גבוהות (על אף שאנחנו לא יכולים להגיד שזה ודאי בכל המקרים). יכולת למידה וגמישות יעילה במיוחד במקרים שבהם הסביבה משתנה וצריך להסתגל. החוקרים טוענים שמכיוון שבאיים מבודדים אין הרבה גורמים שמעצבים את הסביבה (כי האי קטן), ההשפעה של כל שינוי באחד התנאים בסביבה היא גדולה מאוד, ולכן בעלי חיים עם יכולות למידה גבוהות יצליחו להסתגל לשינוי החדש מהר יותר וישרדו. זוהי כמובן רק השערה, אך זה עדיין מעניין מאוד.

ולסיום, עוד אנקדוטה אחת על חוכמה. כאשר משווים את הקיה לעורבים, ציפורים אחרות שנחשבות אינטיליגנטיות, מגלים שהתמונה מורכבת. ישנן משימות רבות שהקיות מתקשות בהן ועורבים לא, וההפך. הקיה סקרנית מאוד, ולכן מומחית בחקר של דברים חדשים והסקת מסקנות בעקבות התגליות. לעומתה, עורבים לא טובים במשימות מהסוג הזה, אבל מאוד טובים בשימוש בכלים. כל זה מחזק את הטענה שאינטיליגנציה היא לא מדד אחד, אלא בעצם סט שלם של יכולות של המוח, אנחנו יכולים להיות טובים יותר ביכולות מסוימות וגרועים באחרות. מהסיבה הזו קשה כל כך להגדיר “מי חכם ומי טיפש” בעולם הזה.

 

לכתבה שלי בדה-מרקר