טעים באוויר, פחות על הקרקע. מה הסיפור של מיץ עגבניות?

כשמבקשים מאיתנו לחשוב על מיצים שונים, רובנו לא נחשוב על מיץ עגבניות, זהו לא בדיוק מיץ “קלאסי”, ורבים מחובבי המיצים נרתעים ונגעלים ממנו. לעומת זאת, בכל טיסה שעליה תעלו, אחת מאפשרויות המשקה שהדיילים יציעו לכם תהיה דווקא אותו מיץ עגבניות. למעשה, באופן מוזר מאוד, רמת הצריכה העולמית של מיץ עגבניות במטוסים גבוהה פי ארבע (!!) מרמת הצריכה שלו על פני האדמה. מה גורם למיץ העגבניות להפוך לכל כך פופולארי באוויר?

בניסוי שנערך בגרמניה נבדקים ביצעו מבחני טעימה בשני תנאים, האחד בסימולטור שמדמה תנאי טיסה, והשני בלי שהסימולטור מופעל. רוב הנבדקים שטעמו את מיץ העגבניות “על פני האדמה” הגדירו את הטעם שלו כ”מעופש”, “עבש” ו”מלא עפר”. לעומת זאת, אלה שטעמו אותו בתנאי טיסה הגדירו את הטעם שלו כ”פירותי”, “מרענן” ו”אוורירי”.

כיצד זה ייתכן? התשובה נעוצה בחישת הטעם שלנו. שני איברים מרכזיים מעבירים מידע למוח שחשוב לתפיסת טעם: פקעיות הטעם שעל הלשון מעבירות מידע על חמשת הטעמים הבסיסיים (מתוק, מלוח, מר, חמוץ ואוממי (טעם בשרי)), ודרך חוש הריח אנחנו קולטים המון מידע נוסף שמעשיר ומשנה את תפיסת הטעם שלנו.

הלחות במטוסים היא נמוכה במיוחד, והאוויר יבש יחסית לזה שאנו חווים על פני הקרקע. כמו כן, לחץ האוויר במטוס נמוך משמעותית מאשר על פני האדמה. התנאים השונים הללו משפיעים על תפיסת טעם וריח. האף מתייבש, ופקעיות הטעם בלשון משנות את הרגישות שלהן, חלקן יכולות להיות רגישות עד 30% פחות. מסיבה זו דברים שנאכל בעת טיסה ירגישו אחרת מאשר על הקרקע, וייתכן שזו אחת הסיבות לכך שאנשים רבים לא אוהבים אוכל של טיסות.

מה הופך את מיץ העגבניות לטעים כל כך באוויר? ייתכן שהסיבה לכך היא שעגבניות עשירות במיוחד במונוסודיום גלוטמט, ואולי שינוי הרגישות של קולטני הטעם גורם לכך שתפיסת האוממי שלנו (שמבוססת על מונוסודיום גלוטמט)  הופכת לחזקה יותר.  כמו כן, יש חוקרים שטוענים שמיץ עגבניות הוא טוב נגד בחילות בטיסה. אולי בגלל זה הטייסת האמריקאית המפורסמת אמיליה ארהארט (האישה הראשונה שחצתה בטיסת יחיד את האוקיינוס האטלנטי) סיפרה שהיא אוהבת מאוד מיץ עגבניות.

אז בפעם הבאה שאתם סובלים בטיסה כי תינוק כלשהו צורח בסביבתכם, בקשו מהדיילים מיץ עגבניות, אולי זה יגרום לכם לחוש רעננים יותר.

 

לכתבה שלי בדה-מרקר