אנשים נוטים לסווג מיגרנות כסתם סוג של כאבי ראש. אבל מי מאיתנו שחווה את זה יודע שזה הרבה יותר מזה. מיגרנות יכולות להמשך שעות וימים שלמים. ובנוסף לכאבי הראש השונים, ישנם שורה ארוכה של סימפטומים לא נעימים כמו בחילות, הקאות, רגישות לאור, לקול (ולפעמים אף לריחות מסוימים), ובמקרים מסוימים גם איבוד הכרה.
לאורך השנים תהו החוקרים איך לסווג את המיגרנה. רבים האמינו כי זו מחלת דם, ועם השנים יותר ויותר עברו לחשוב שזו בעייה במוח, כיום אנחנו מבינים שהתשובה כנראה מערבת את שניהם. למשל, אנחנו יודעים כיום שבזמן מיגרנה יש ירידה חדה מאוד בכמות הסרוטונין שמופרש במוח. זהו חומר כימי מוחי נפוץ מאוד שאחראי בין היתר על השליטה במצב הרוח שלנו ובעירנות, מעבר לכך, ישנן עדויות על כך שנוירונים שקשורים לתחושת כאב משנים את פעילותם. מנגד, ישנן עדויות לירידה בזרימת הדם למוח, ולפעילות של חומרים ותאים המופרשים מהדם אשר יוצרים דלקת. מה גורם למה? מה יוצר מה? אנחנו עדיין לא יודעים מספיק טוב.
מכיוון שהמנגנון מורכב ושונה מזה של כאב ראש רגיל, הטיפול התרופתי הוא שונה. מי שיש לו מיגרנה וייקח כדור רגיל נגד כאב ראש קרוב לוודאי שלא ירגיש הקלה ואולי אף ירגיש החמרה. הטיפול התרופתי הנפוץ היום בארץ הוא בטריפטנים, חומרים שדומים מאוד לסרוטנין, ומשפיע הן על המוח והן על הדם. לטריפטנים לוקח קצת זמן לפעול, לכן כדאי לקחת אותם מיד כשמרגישים שההתקף החל.
מיגרנה היא דבר נפוץ מאוד. כ-16% מהאוכלוסיה סובלים ממנה. באופן מעניין, נשים נמצאות בסיכון הרבה יותר גבוה (כמעט פי 2 מגברים), ואנחנו עדיין לא יודעים למה. אנחנו גם רואים שישנו מרכיב תורשתי, ילד ששני הוריו סובלים ממיגרנה נמצא בסיכון גבוה לסבול ממנה גם, וכן מרכיבים סביבתיים, בעיקר כאלה שקשורים לסרוטונין כמו בעיות שינה ולחץ. הגורמים הסביבתיים הללו גם יכולים להיות הטריגר להתקף מיגרנה, וכמוהם גם גורמים נוספים כמו גירויים חזקים מאוד, ואפילו שינויים במזג האוויר (כן, כמו אלה שקורים בתקופה האחרונה).
אז אם אתם חווים את הסימפטומים שמתוארים פה, ואף כדור לא עוזר לכם, ייתכן שאתם סובלים ממיגרנה. זה הזמן ללכת להתייעץ עם רופא ולקבל טיפול שבאמת יכול לעזור לכם להתמודד.