מה הקשר בין הפרה המשוגעת, קניבלים ויהודי טריפולי?

היום אני רוצה לספר לכם על מחלות מיוחדות, נדירות ומלחיצות במיוחד. מחלות שבהן תאי המוח שלנו מתחילים להפגע ולמות בקצב מסחרר, מה שגורם ליכולות רבות של המוח להפגע יותר ויותר. החל מבעיות מוטוריות כמו שיתוק, איבוד שווי משקל והתכווצויות קשות של הידיים והרגלים, דרך הפרעות בראייה ועד לפגיע ביכולות מנטליות משמעותיות כמו שפה. במידה מסוימת, מוות התאים ואיבוד היכולות המוחיות מזכיר דמנציה, אלא שבדמנציה “קלאסית” מדובר לרוב בתהליך ארוך ואיטי, ואילו במחלות האלה מדובר בתהליך מהיר מאוד, שבהן אנחנו רואים הדרדרות בקצב מסחרר, ובסופו של דבר, כעבור פחות משנה מרגע התפרצות המחלה, החולים מתים, בלי שניתן לעשות כמעט כלום למענם מאחר שהמחלות עודן חשוכות מרפא.

אלו הם מחלות הפריונים, חלקן תוקפות בני אדם, וחלקן בעלי חיים. המפורסמות ביותר מכולן היא “מחלת הפרה המשוגעת” שתוקפת פרות, ומחלת “קרויצפלד-יעקב” שתוקפת בני אדם. מחלה מוכרת נוספת (שכיום נכחדת לחלוטין מהעולם) היא מחלת קורו, אשר הייתה נפוצה במיוחד בקרב שבטים קניבלים בגינאה החדשה. כל המחלות הללו חשוכות מרפא. רבים האמינו שבכל המחלות הללו נכנס לגוף איזשהו וירוס, חיידק או פתוגן אחר שמתרבה, מדביק את התאים, וגורם למותם. אך מה שהתגלה לבסוף הפתיע את הקהילה המדעית.

המחלות נגרמות בשל חלבון מסוים שקיים אצל כולנו, אבל במקרים נדירים מאוד הוא עובר שינוי צורה. בצורתו החדשה, בכל פעם שהחלבון נפגש עם חלבונים בריאים מסוגו, הוא מסוגל לגרום להם לשנות צורה גם כן וכעת להשפיע על חלבונים בריאים נוספים. בעצם, אפשר להגיד שמדובר ב”חלבון מדבק”, כזה שמסוגל “להתרבות” בכך שהוא משנה חלבונים בריאים וגורם להם להפוך להיות כמוהו.

כאשר ההשערה הזו הועלתה לראשונה בשנות השישים, היא לא התקבלה ברצינות בקהילה המדעית. אף אחד לא האמין שחלבונים יכולים להיות “מדבקים”, אבל ב-1982 סטנלי פרוזינר הצליח לבודד את החלבון ולקרוא לו בשם “פריון”. על התגלית המדהימה הזו, של תופעה מיוחדת במינה בעולם הביולוגיה, פרוזינר קיבל ב-1997 פרס נובל.

בשנות השמונים בבריטניה פרצה מגיפה של מחלת “הפרה המשוגעת” (או בשמה המדעי Bovine spongiform encephalopathy). מאחר שמזונן של פרות מורכב בין היתר מאבקות שנטחנו מחלקי פרות אחרות, הפריונים שישבו ברקמות של פרות חולות שמתו, עברו אל מוחן של הפרות שאכלו אותם. באותה התקופה הייתה עליה בכמות חולי קרויצפלד-יעקב בבריטניה, מה שמעיד על כך שאכילת מוח של פרות חולות עשויה לגרום לפריונים להגיע גם לבני אדם. מחלת הקורו, שהייתה נפוצה בגינאה החדשה בקרב נשים וילדים, נגרמה משום שבשבטים קניבלים, בעת מאכל בשר אדם, נתנו את המוח לילדים ולנשים, אשר נדבקו במחלה.

יהודים ממוצא טריפולטאי הם אחת מקבוצות הסיכון לחלות במחלת קרויצפלד יעקב. באוכלוסיה הזו קיימת מוטציה בדנ”א שיוצר את החלבון התקין, והיא עוברת מדור לדור, ולכן יכול להיווצר אצלם במוח אותו חלבון מדבק, הפריון.

אם הפוסט הזה הפחיד אתכם בעניין אכילת בשר, חשוב לציין שאין ממה לחשוש. כיום המודעות למחלות הללו היא גבוהה מאוד. אם אינכם אוכלים מוח, אז בכלל לא צריך לפחד, אך בלי קשר, הבשר שאנו אוכלים עובר בדיקות מקיפות לפני שהוא יוצא לשוק.

 

לכתבה שלי בדה-מרקר

 (בתמונה: פרות משוגעות, מתוך Chemviews)