לאורך ההיסטוריה, ולא רק בתרבות שלנו, יצא לחמור שם של חיה טיפשה. אף אחד לא יודע מה המקור האמיתי של הסטריאוטיפ הזה, אך יש הרבה השערות. יש שמקשרים את סטריאוטיפ הטיפשות עם סטריאוטיפ אחר, העיקשות. הרבה אחרים משווים את החמור לחיה שנראית דומה לו, הסוס. ובעוד שהאחת נתפסת אצילית מאוד, קל לתפוס את השנייה כקטנה, עלובה ומטופשת (דוגמה מאוד יפה לזה ניתן לראות ב”דון קישוט”, שם לדון קישוט יש סוס מרשים ויפה, בעוד שסנצ’ו פנצ’ה, עוזרו, רוכב על אתון מצחיקה). השאלה היא, האם חמורים הם באמת טיפשים?
קודם כל, התשובה הפשוטה היא לא. כל מגדל חמורים יוכל לספר לכם שזו חיה שמפגינה אינטיליגנציה לא מבוטלת. אפשר ללמד אותה דברים מרוכבים, היא יודעת לבצע פעולות שנחשבות מרשימות, ומייחסים לה תכונות כמו נאמנות וקריאת רגשות. האינטרנט מלא בסרטונים של “פעולות אינטיליגנטיות” שחמורים עושים.
אבל מה לגבי המוח? מה מוחם של החמורים מספר לנו? נסתכל על קליפת המוח של החמור, אולי האיבר המרכזי שמקושר לאינטיליגנציה, משום שבין היתר הוא אחראי על עיבוד מידע, קבלת החלטות, רגשות, קשב ועוד תהליכים מורכבים מאוד. כמו אצלנו, גם בקליפת המוח של החמור אפשר לראות המון קפלים. הקפלים הללו חשובים להגדלת שטח הפנים של קליפת המוח. אם קליפת המוח שלנו גדולה מאוד, ואנחנו רוצים להכניס אותה לתוך גולגולת קטנה כמו שלנו, אנחנו חייבים “לקוצ’ץ'” אותה, כדי לחסוך במקום. נסו לעשות זאת עם נייר, תראו שכשמקוצ’צ’ים אותו נוצרים המון קפלים. כך למשל, אם נפתח את קליפת המוח שלנו, שנכנסת לנפח קטן יחסית, נגלה שגודלה הוא 2,600 סמ”ר! קליפת המוח של החמור אינה גדולה כמו שלנו, אך גם היא מחייבת את אותו קוצ’וץ’, מכיוון שהיא גדולה ביחס לגולגולת שלה. לחיות אחרות, כמו עכברים למשל, יש קליפת מוח “חלקה”, משום שהיא קטנה יחסית לנפח הגולגולת, ולא צריך להגדיל את שטח הפנים שלה.
ומה באשר לגודל המוח? משקלו של המוח של החמור הוא כ-420 גרם. אלא שנהוג כיום לא להסתכל על משקל המוח סתם, אלא להשוות אותו גם למשקל הגוף. זאת מאחר שמוח ששולט בגוף גדול, יהיה מן הסתם גדול מאוד גם כן, כמו המוח של הפיל, שגדול פי 3 ממוח האדם. מבחינת היחס של משקל המוח למשקל הגוף, החמור עומד במקום מכובד מאוד. קודם כל, המוח שלו יחסית גדול יותר מזה של הסוס (שאמנם גדול ממנו פיסית, אך המוח שלו לא הרבה יותר גדול מזה של החמור), ולכן זו אולי עדות לכך שהחמור דווקא יותר חכם מהסוס!
עם זאת, חשוב לציין דבר אחד שמי שהיה בהרצאה שלי שמע אותי בוודאי אומר זאת: אנחנו עדיין לא יודעים במאה אחוז איך אינטיליגנציה באה לידי ביטוי במוח, יש לנו רק השערות. חיות כמו העורב והתמנון מצליחות להפגין התנהגות אינטיליגנטית מאוד שיונקים מסוימים לא מצליחים, גם בלי קליפת מוח כלל (כמו שקיימת אצל יונקים). ובאשר ליחס בין משקל המוח למשקל הגוף? לגורילה למשל, שקרובה אלינו מאוד אבולוציונית ויש לה יכולות מדהימות (בין היתר היו שהראו שהיא מסוגלת ללמוד שפת סימנים מסוימת), יש יחס גוף-מוח מעט יותר נמוך מלחמור, שלא מסוגל ללמוד דברים כאלה בכלל!
אז מה זה אומר עלינו, ומה זה אומר על האינטיליגנציה של החמור? זה בעיקר אומר שיש לנו עוד דרך ארוכה עד שנדע להגיד בוודאות מה היא אינטיליגנציה ואיך היא מתבטאת במוח, אבל זה לא אומר שצריך להפסיק לנסות.
(פורסם בתאריך 25.2.17)
מתוך “שרק” לאולפני Dreamworks (צילום מסך)