מדוע נגיף הקורונה מסוכן יותר לגברים?

נתונים שנאספים בחודשים האחרונים מציגים תמונת מצב מעניינת: בכל קבוצות הגילים השונות, מצעירים עד למבוגרים, גברים נמצאים בסיכון גבוה יותר לספוג קשה את הקורונה, הם בסיכון גבוה יותר לסבול מהסיבוכים הקשים של המחלה, ובסיכון גבוה יותר למות ממנה. באיטליה, לדוגמה, הסתבר שבין 1,600 המטופלים שנשלחו לטיפול נמרץ במחוז לומברדיה, שספג פגיעה קשה מאוד מהנגיף, 82% היו גברים.

האם יש הסבר לכך? ובכן, במקרים של שוני בין המינים בחשיפה למחלות, החשודים המיידיים הם הורמוני המין. באחרונה פורסמו ממצאים ראשונים מתוך מחקר שנערך בספרד, ובו הסתבר שמספר הגברים המתקרחים שמאושפזים בעקבות הקורונה גבוה משמעותית משיעורם באוכלוסייה. רמות גבוהות של טסטוסטרון מעודדות התקרחות. אם כן, ייתכן שיש קשר בין טסטוסטרון לקורונה?

אחד הגורמים החשובים בתהליך הפלישה של נגיף הקורונה לתאי הגוף הוא אנזים שנקרא TMPRSS2. הוא קיים באופן נורמלי בגוף שלנו, וכשהוא נחשף לחלבון ה”ספייק” של הנגיף (אותם “שפיצים” שיוצרים את הכתר של הקורונה), הוא חותך אותו ומאפשר לנגיף להתאחות עם קרום התא ולחדור לתוכו. טסטוסטרון מעודד ייצור של האנזים TMPRSS2. אנחנו יודעים שזה קורה בערמונית, שם מוטציה ב-TMPRSS2 יכולה לעודד סרטן, אבל ישנן עדויות לכך שטסטוסטרון גבוה יכול לעודד ביטוי של TMPRSS2 גם בריאות, המקום שאליו מגיעים נגיפי הקורונה שנכנסים לגוף.

 
 

אם כן, טסטוסטרון גבוה מוביל ליצירת יותר אנזימי TMPRSS2 שעוזרים לנגיף הקורונה לחדור לתאים. אז האם הורדת רמות הטסטוסטרון יכולה להגן עלינו מקורונה? ובכן, מאחר ש-TMPRSS2 הוא מטרה לסרטן הערמונית, ישנם חולים בסרטן הזה שמקבלים טיפול שמדכא את רמות הטסטוסטרון. מחקר שיצא לאחרונה הראה שחולי סרטן הערמונית שמקבלים את הטיפול הזה נמצאים בסיכון נמוך משמעותית למחלה מחולי סרטן אחרים.

אז האם פשוט צריך להשתמש בתרופות מדכאות טסטוסטרון כטיפול נגד וירוס קורונה? צריך לזכור שלטסטוסטרון יש תפקידים רבים וחשובים בגוף, ודיכוי שלו ישפיע על הרבה תהליכים ועלול לגרור איתו תופעות לוואי קשות. לכן כיום חושבים על טיפול במדכאי טסטוסטרון עבור מקרים קשים בלבד.

 
 

ועדיין, התופעה הזו ממשיכה להיחקר ואנחנו מגלים ממצאים חדשים. כך למשל, מחקר שעוד לא פורסם, ונמצא כעת בשלב של ביקורת עמיתים, מראה שגברים מבוגרים מבטאים הרבה יותר TRMPSS2 מגברים צעירים. זה יכול להעיד על כך שהווירוס יכול לחדור בקלות רבה יותר לתאי הגוף שלהם. האם זהו אחד הגורמים לכך שהנגיף מסוכן יותר עבור האוכלוסייה המבוגרת?

 

אין ספק שככל שהזמן עובר, אנחנו לומדים יותר ויותר על מנגנוני הפעולה של הקורונה, מה שיעזור לנו, בתקווה, לטפל במחלה טוב יותר.

אהבתם את הפוסט? בואו לתמוך בבלוג בפטראון ולעזור לי להביא לכם עוד תכנים מעניינים

לכתבה שלי בדה-מרקר

אדם עם מסכה בקניון ממילא בירושלים. למצולם אין קשר לכתבה
צילום: אוהד צויגנברג