תחרות “מדענים ומפתחים צעירים”, שיוזם ומנהל מוזיאון המדע בירושלים עם משרד החינוך וקרן מונטי-גורן פרארי, היא כנראה התחרות החשובה ביותר בתחום המחקר, המדע והטכנולוגיה לבני נוער בישראל. בתחרות מתמודדים בני נוער מכל רחבי הארץ במגוון רחב של תחומים, אלו בני נוער שהחליטו להקדיש זמן רב לצורך עבודה במעבדה, פיתוח טכנולוגי או כתיבת מחקר עומק, וכעת הם מתחרים ראש בראש (כל אחד בתחומו) על פרסים יוקרתיים כמו מלגות נדיבות או ייצוג ישראל בתחרויות בין לאומיות.
המתחרים עבדו קשה במהלך השנה האחרונה, ובשבוע הבא התחרות תגיע לשיאה עם הגמר הגדול (שלרוב נערך בכנסת). אני עצמי לוקח חלק בצוות התחרות והנחיתי שלושה חוקרים צעירים מעולים שביצעו מחקרים במדעי המוח. לקראת הגמר, אני רוצה להקדיש את הפוסטים של השבוע הקרוב כדי לספר לכם על המחקרים שלהם, ולחשוף אתכם, ולו במעט, לעתידו של המחקר בתחום המוח.
אז אני גאה להציג לכם את המתמודדת הראשונה שלנו: ענבל הררי מהוד השרון!
ענבל ביצעה את המחקר שלה אצל פרופ’ אילן למפל ממכון ויצמן, והיא עבדה על נושא מעניין למדי: עוררות. ככל שאנחנו עירניים יותר, אנחנו מתפקדים טוב יותר. כשאנחנו עירניים מאוד החושים שלנו חדים, ואנחנו קולטים את העולם מסביבנו בצורה טובה ומדויקת הרבה יותר. אך האם אפשר לראות לכך עדות גם במוח? כדי לבחון זאת ענבל ועמיתיה מדדו את הפעילות החשמלית במוח של עכברים, ובמקביל גם את גודל האישון, שכפי שסיפרתי לכם בעבר, מקושר מאוד למצב העוררות שלנו. כאשר ענבל הסתכלה על אזורים האחראיים על עיבוד מידע מחוש המישוש, היא ראתה שבזמן שהעכבר נמצא בעוררות גבוהה, המוח שלו יותר מוכן לפעילות ומגיב בצורה חזקה יותר.
אולם עוררות גבוהה לא תמיד מביאה איתה דווקא ריכוז ומוכנות. למשל, כאשר אנחנו נחשפים בבת אחת להמון גירויים שונים, או כשאנחנו מרוכזים במשהו אחד, אבל פתאום משהו במקום אחר מסיט לחלוטין את הקשב שלנו. במקרים האלה המוח לא יכול להתמודד עם הכל וצריך לתעדף את המשאבים שלו כדי לדעת במה להתרכז. ענבל בחנה שורה של מצבים כאלה, והראתה כיצד תעדוף המשאבים השונה של המוח משפיע על הפעילות באזורים הקשורים לחושים שונים.
ענבל מספרת: “את המחקר ביצעתי במסגרת תכנית ‘אלפא’. המחקר למעשה היה המפגש הראשון שלי עם מדע ‘אמיתי’. בפעם הראשונה בחיי קראתי מאמרים, כתבתי בצורה מדעית, וניסיתי למצוא הסברים לתוצאות שקיבלתי”.
המחקר של ענבל מעניין מאוד, ומספק כיוונים חדשים להסתכלות על פעילות המוח בתגובה למצבים שונים, ובפרט זו של האזורים החושיים שלו, אשר קולטים את המידע מהעולם. נאחל לה הצלחה רבה בתחרות בשבוע הבא!
ענבל הררי (צילום: עידן ועקנין)