ניפוץ מיתוס לשבוע החדש: אין קשר בין חיסונים לאוטיזם

המחשבה שחיסון יכול לגרום לאוטיזם היא באמת מפחידה, ולא בכדי מתנגדי החיסונים משתמשים בה באופן קבוע כדי להסביר מדוע אינם מוכנים לחסן את ילדיהם. אך האם יש מאחוריה אמת? אנסה, בקצרה, לספר את הסיפור:

בשנת 1998 ד”ר אנדרו וויקפילד עמד בראש קבוצה שפרסמה מאמר בכתב עת מדעי עם שם לא רע בכלל. מאמרם התרכז בקבוצה של 12 ילדים עם הפרעות בתפקוד המעיים (רבים מהם סבלו ממחלות כרוניות דלקתיות כמו קוליטיס כיבית) והפרעות התפתחותיות (בתשעה מהילדים דובר באוטיזם, אך היו גם הפרעות אחרות). ההורים של 8 מבין 12 הילדים במחקר הזה הצהירו כי הן הנסיגה בהתפתחות והן הדלקת במעיים הופיעו לאחר שהילדים קיבלו את החיסון המשולש MMR (כנגד חזרת, חצבת ואדמת).

הפרסום הראשוני על כך ש”ייתכן ונמצא קשר בין הפרעות התנהגותיות לבין חיסון הMMR” הכה גלים. וויקפילד עצמו התראיין לא אחת והמליץ בתור התחלה להפריד את החיסון המשולש לשלושה חיסונים נפרדים ולתת כל אחד מהם בהפרש של שנה. משרד הבריאות הבריטי סירב, וויקפילד הצטרף למחאה נגד החיסון והזהיר מ”מגפת אוטיזם”. והגל הענק שנוצר גרם לירידה של 10% בכמות המתחסנים, ובעקבות כך – למגפת חצבת בבריטניה.

עם השנים, התבררו פרטים בעייתיים רבים סביב מחקרו של וויקפילד. בראש ובראשונה הסתבר שוויקפילד היה בניגוד עניינים חמור מאוד, הוא עבד כמומחה בתביעות נגד החיסון המשולש, תביעות בהן היו מעורבים בין היתר אותן משפחות שילדיהם הופיעו במאמר, הופיעו ראיות כי וויקפילד עיוות את התוצאות של המחקר, והסתבר שהמחקר מומן על ידי גורמים אינטרסנטיים ועל כן היה מוטה מראש. בעקבות כל אלה הועמד וויקפילד לשימוע בפני המועצה הרפואית הלאומית בבריטניה ונמצא אשם, כתב העת בו הוא פורסם מחק את המאמר מרישומיו, ו-11 מבין 13 החוקרים הרשומים על המאמר חזרו בהם מהטענה כי יש קשר בין החיסון לבין אוטיזם.

וויקפילד עצמו טוען כי מעולם לא טען שהחיסון גורם לאוטיזם. מחקרו בהחלט לא טוען כך. מאמר “סדרת מקרים”, מהסוג של המאמר הנ”ל, בא להציג מקרים ולהעלות שאלות להמשך. לא ניתן להסיק מסקנות על סמך 12 ילדים בלבד, ללא כל קבוצת ביקורת (של ילדים בריאים, או ילדים חולים שלא חוסנו), וללא בידוד והבנה של המשתנים השונים. לא רק שאי אפשר להסיק האם החיסון גורם לאוטיזם, אלא אפילו אם יש רק קשר כלשהו בין השניים. מחקרים נוספים שתומכים בוויקפילד בנויים כמו המחקר שלו, מתארים מקרה בודד בלי הסתכלות מחקרית, בלי שאלת שאלות מחקריות ובלי ביצוע בדיקות שיבררו האם קשר כזה קיים. לעומת זאת, ב2010 בוצע מחקר בו נבדקו למעלה מ-140 אלף ילדים, ולא נמצא בו קשר בין החיסון לבין אוטיזם.

למרות שלא נמצא כל קשר בין אוטיזם לחיסון המשולש, הנזק נעשה. אמון הציבור בחיסונים צנח פלאים, ואין לכך הצדקה. צריך לזכור שהחיסונים הכחידו מהעולם מחלות קשות, ששיעור תופעות הלוואי מהחיסונים הוא מזערי וקטן לאין שיעור מהסכנה של המחלות שנגדן פועלים החיסונים, ושהסיבה שמחלות לא חוזרות ומתפרצות גם אצל כאלה שלא מתחסנים, היא כי רוב האוכלוסייה כן מחוסנת, במידה ופחות אנשים יתחסנו, ייתכן מאוד שמחלות אלה יחזרו להשפיע עלינו. אז עשו לי טובה, לכו להתחסן, וחסנו את ילדכם.

(פורסם במקור ב-15.1.17)