איך זיהום אוויר משפיע על המוח

הבהרה: הטור הבא קשור לל”ג בעומר, אך הוא נכתב לפני האסון הנורא שהתרחש ביום חמישי. לאחר התלבטות רבה החלטתי לפרסם אותו בכל זאת, מכיוון שיש לו חשיבות עצומה לחיי היום-יום של כולנו. אני משתתף בצערן של משפחות ההרוגים ומאחל החלמה מהירה לפצועים.

ביום שישי צוין ל”ג בעומר, שנהפך למוכר בתור “חג המדורות”. אלא שעל המנהג הזה יש השלכות חמורות. רמות זיהום האוויר המנוטרות במהלך ל”ג בעומר גבוהות הרבה יותר מבכל יום רגיל, ומגיעות גם לזיהום שחמור אפילו פי 4 יותר מהאוויר הרגיל (והלא נקי גם ככה) שאותו אנחנו נושמים. לכן, לרגל החג, הגיע הזמן לספר מה זיהום אוויר עושה למוח. ספויילר? הרבה מאוד דברים רעים.

מדי שנה מתים ברחבי העולם 7 מיליון בני אדם, קצת פחות מאוכלוסית ישראל, כתוצאה מנזקי זיהום אוויר. במדינה שלנו מספר הקורבנות השנתי מוערך בכ-2,500 בני אדם. ואולם, כפי שנראה בהמשך, מכיוון שנזקים רבים הם ארוכי טווח – האומדן הזה עשוי להתגלות כחסר.

החלקיקים המזוהמים אותם אנחנו נושמים משפיעים על המוח הן בעקיפין והן במישרין. קודם כל, בשל הפגיעה בנשימה ובדם, המוח מקבל פחות חמצן ועשוי להכנס למצוקה. אלא שבהמשך החלקיקים נכנסים למחזור הדם, ומשם מוצאים את הדרך למוח. כשהם מגיעים לשם, הם יוצרים תגובה חיסונית חזקה ודלקת במוח. השילוב של שני הגורמים הללו מוביל למוות של תאי עצב ולפגיעה בקשרים שבין התאים. בתמונה הגדולה, מזהים שזיהום אוויר פוגע הן בחומר הלבן והן בחומר האפור שבמוח.

זיהום משפיע גם על עוברים ברחם. החלקיקים עוברים ממחזור הדם של האם דרך השלייה אל הדם של העובר, ומשם למוח. כשהפגיעה מתרחשת בשלבים מוקדמים כל כך של התפתחות המוח, עלולה להיות לכך השפעה מכרעת. מחקרים זיהו קשר בין זיהום אוויר גבוה לבין פגיעות שונות בקרב ילדים – בקשב, בזיכרון, בהתפתחות המוטורית ובמנת המשכל.

לא מעט מחלות מקושרות לזיהום אוויר. רבע ממקרי המוות משבץ מוחי בעולם – יותר ממיליון וחצי בני אדם בשנה – מיוחסים לחלקיקי PM2.5, שהם מהמזהמים העיקריים באוויר שאנו נושמים. יש גם ממצאים שמקשרים בין מחלות ניווניות – בהן דמנציה, אלצהיימר ופרקינסון – וזיהום אוויר. יש כיום עדויות על כך שקיים קשר בין תגובה חיסונית ודלקת במוח לבין המחלות האלה, כך שאין זה מפתיע שחשיפה לזיהום אוויר משפיעה עליהן.

עם זאת, גם מחלות מוח אחרות מושפעות מזיהום אוויר. כמה מחקרים הראו שהפרעות פסיכיאטריות, כמו פסיכוזות, כנראה נפוצות יותר ברמות זיהום גבוהות, וכי במקומות עם זיהום גבוה יש צריכה גבוהה יותר של תרופות פסיכיאטריות. יש עדויות מסוימות ממחקרים שנערכו הן בבני אדם והן בבעלי חיים, שהסיכוי לפתח אוטיזם גדול יותר ברמות זיהום גבוהות, ואף עדויות לגבי ADHD, אם כי במקרה הזה יש גם ממצאים סותרים.

מצב זיהום האוויר בישראל אינו אידאלי כלל, אך עם זאת, אנחנו נמצאים במגמה יחסית חיובית מאז שחוק האוויר הנקי נכנס לתוקפו לפני כעשור. למרות זאת, יש לנו עוד דרך ארוכה מאוד לעבור כדי שנוכל לחזור לנשום אוויר נקי, והדרך לשם מתחילה במודעות. ואם לספר לכם כמה זיהום מסוכן למוח שלכם יכול לעזור – אני את שלי עשיתי.

אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, עינבל רמות, מייקל קניגס ושרה עטיה, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות כמו תכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן

הטור התפרסם גם בדה-מרקר

זיהום אוויר באג’מר, בצפון הודו
צילום: HIMANSHU SHARMA – AFP
מדורות ל”ג בעומר
צילום: גיל כהן-מגן