על הרגלים, וכיצד הם מתבטאים במוח

הרגלים הם חלק בלתי נפרד מחיינו, שורה של פעולות שאנחנו מבצעים מבלי לחשוב במצבים מסוימים. זה יכול להופיע בכל סיטואציה בחיים – החל בפעולות פשוטות כמו להוריד נעליים מיד כשמגיעים הביתה ועד לדברים מורכבים יותר, כמו הצורך לעשן סיגריה אחרי כל ישיבה מלחיצה עם הבוס בעבודה.

ממחקר שעקב אחרי רישומי פעולות של נבדקים לאורך היום, עולה כי כ-45% מהפעולות שהנבדקים ביצעו היו הרגלים קבועים, כך שלהרגלים יש מקום גדול בחיים שלנו.

הרגלים לא מופיעים “סתם ככה”, אלה בעצם תגובות שלנו למצבים מסוימים שמתרחשים. אין הרגל בלי הטריגר שאליו אנחנו מגיבים (למשל השיחה עם הבוס שמובילה להדלקת סיגריה). כשפעם אחר פעם התנהגות מסוימת בתגובה לטריגר מובילה לתוצאות טובות, המוח לומד לבצע את התהליך באופן אוטומטי.

 
 

לאוטומטיות הזו יש חשיבות, מכיוון שכשאנחנו לא צריכים להקדיש מחשבה להרגלים האלה – כי הם תמיד הם יביאו לתוצאה טובה (נכון, יש גם הרגלים רעים, ותכף נדבר עליהם, אבל גם הם נהפכו להרגלים כי הם יצרו איזשהי תוצאה חיובית), אנחנו יכולים להפנות את המשאבים לדברים אחרים ולא צריכים לבזבז אנרגיה על דברים שאנחנו רגילים לעשות.

האזור במוח שמתמחה בפעולות אוטומטיות הוא גרעיני הבסיס, ולא מפתיע שהם מעורבים גם בהרגלים. כל מי שיש לו רישיון נהיגה זוכר בוודאי איך בשיעורים הראשונים שמתם לב לכל דבר קטן שעשיתם, החל בסיבוב ההגה ועד להעברת היהלוכים. באותה התקופה, קליפת המוח שלכם עבדה קשה מאוד והשקיעה המון קשב ואנרגיה בכל פעולה שקשורה לנהיגה. עם הזמן, ככל שהתאמנתם בנהיגה, גרעיני הבסיס למדו לתפוס עליה פיקוד והיא נהפכה לאוטומטית יותר, וקליפת המוח התפנתה להשקיע את המשאבים בדברים אחרים תוך כדי הנהיגה. כך בדיוק אנחנו לומדים הרגלים.

אבל האוטומטיות הזו היא גם הסיבה שבגללה קשה לנו כל כך להפטר מהרגלים רעים. אנחנו לומדים הרגלים בין היתר בזכות החיזוק החיובי שמגיע בסופם, החיזוק הזה מפעיל את מערכת החיזוק החיובי במוח שלנו שמחזקת את הקשר בין הטריגר להרגל לבין הפעולה שביצענו.

 
 

אבל מחקר קלאסי שמדד את פעילות המוח בקופים בזמן שהם למדו פעולה מסוימת, הראה שכשהפעולה נהפכה להרגל, כבר ברגע שבו הופיע הטריגר מערכת החיזוק החיובי במוח פעלה, עוד לפני שהקוף עשה משהו, ובטח לפני שהוא קיבל את הגמול החיובי (ואנחנו אכן יודעים שמערכת החיזוק חיובי קשורה לציפייה). אם רק הטריגר להרגל כבר נותן לנו חיזוק חיובי, הגיוני שנתקשה לטשטש הרגלים רעים.

מצד שני, אולי בטריגר טמון הפתרון. כי כשהטריגר חוזר שוב ושוב בשגרת חיינו, ההרגל הרע יבוא בעקבותיו. לכן, כדאי לנצל תקופה של שינויים בחיים כדי להפטר מהרגלים רעים. עצרתם לקנות מאפה מושחת כל פעם כשחזרתם מהעבודה במאפיה מתחת לבית? אולי מעבר דירה זו הזדמנות לשים לזה סוף. במקום לחפש את המאפייה הקרובה לבית החדש, נצלו את ההזדמנות שהטריגר השתנה כדי להפטר מההרגל הרע.

 

ומה לגבי אימוץ הרגלים טובים חדשים? אחת השיטות הטובות לעשות זאת היא להצמיד את ההרגל החדש להרגל ישן, כך שבכל פעם שההרגל הישן יתבצע, תלמדו להוסיף לו את ההרגל החדש. אתם מצחצחים שיניים מדי יום? מה דעתכם להוסיף לכך גם חוט דנטלי? חוקרים מלונדון הראו שכשמצמדים את השניים, הרבה יותר אנשים הופכים את השימוש בחוט הדנטלי להרגל.

 

ובנימה זו, אם לא אימצתם לכם עדיין את ההרגל לקרוא את הטור שלי אחת לשבוע וללמוד על המוח, אתם מוזמנים לעשות זאת. אפשר לעקוב אחרי גם בטוויטר ובפייסבוק, וכך להיות מעודכנים בכל פעם שיוצא טור חדש.

הרעיון לטור הזה הגיע מאחת מתומכות הפטריאון של הבלוג. אני מזמין אתכם להצטרף גם, להשפיע על התכנים, ולקבל עוד מגוון הטבות. עוד פרטים כאן.

הטור שלי פורסם גם בדה-מרקר

גבר רוכש ממתקים בשוודיה
צילום: Jan Olsen / AP