תהיתם לעצמכם אי פעם מה גורם לנו להימשך דווקא לאנשים מסוימים ולא לאחרים? למה ישנן תכונות מסוימות שאנחנו מגדירים כ”מושכות”, על אף שאולי אין סיבה שנמשך אליהן?
כדי להבין זאת, צריך לזכור מהי המטרה החשובה של ההתנהגות המינית בכל עולם החי: למצוא פרטנר טוב כדי להביא איתו את הצאצאים הכי מוצלחים, צאצאים בריאים שהסיכוי שלהם לשרוד יהיה יותר גבוה. פרטנר טוב שכזה יהיה פרטנר בריא וחזק, ולפי תכונות אלה בעלי חיים בוחרים בני זוג. כאשר איילים נאבקים זה בזה על הזכות להזדווג עם נקבה, הם בעצם מראים לה מי יותר חזק ובריא. כאשר הטווס הזכר פותח את זנבו העצום והצבעוני, הוא מראה לנקבה את כושר שרידותו ובריאותו, זאת משום שהצבעים מעידים על מערכת חיסון טובה, הם מאפשרים לבחון האם יש עליהם טפילים וכן מראים לנקבה כי למרות העובדה שקשה להסתדר עם זנב כל כך גדול, הטווס הזה מסוגל לשרוד ולהתגבר, מה שמעיד על חוזק רב.
עקרונות האבולוציה מוטבעים גם בנו, בני האדם, ולכן כשריד מימים ימימה אנחנו מוצאים את עצמנו נמשכים לנשים בעלות חזה גדול, או לגברים שריריים וחסונים, שתיהן תכונות המקושרות עם בריאות. מדי פעם צצים מחקרים הבוחנים לעומק את ההקשרים האלה. כך למשל חוקרים הראו שפרופורציות מושכות של האגן והירכיים נוצרות על ידי הפרשה של כמות מסוימת של הורמוני מין (טסטוסטרון בגברים ואסטרדיול (אסטרוגן) בנשים), ושאנשים בעלי פרופורציות מושכות מראים סיכון נמוך יותר למחלות לב, סוכרת, סרטן ועוד.
אך בסופו של דבר, על הכל מנצח המוח שלנו. והמוח שלנו הוא גמיש, פלסטי ובעל יכולת למידה והסתגלות מדהימים. וזה לא פוסח על התנהגות מינית. כמו שאנחנו יכולים ללמוד היסטוריה או ללמוד לרכוב על אופניים, אנחנו יכולים “ללמוד” להמשך לתכונה מסוימת.
כך למשל, אם בעולם המפותח המודרני כבר לא צריך להיות שרירן ומוצק כדי להצליח בחיים, אלא להחזיק בתכונות אופי או בכשרונות כאלה ואחרים, פתאום תכונות כמו אינטיליגנציה או יכולות חברתיות, שלא עניינו אף בעל חיים עד היום, הופכות להיות “מושכות” בעיניינו. המוח שלנו מתאים את עצמו למצב החדש.
אבל מכיוון שיכולת הלמידה של המוח שלנו היא כל כך גמישה, זה גם עלול ליצור משיכה לדברים ש”לא עומדים במטרה האבולוציונית” כלל וכלל. כך למשל, אם לדמות בסדרת טלוויזיה שעשתה עלינו רושם עמוק ומיוחד יש נמשים, המוח שלנו עשוי להסיק שנמשים הם דבר מושך, ואנחנו עשויים למצוא את עצמנו נמשכים לבני אדם מנומשים. כך גם עולים ונופלים אידאלי יופי שונים בחברות שונות, על ידי חיבור ולמידה של מאפיינים מסוימים במראה של בני אדם, עם דברים שעושים לנו טוב או שאנחנו מעריכים ואוהבים.
וכמובן, להתנהגותם של פרטים אחרים סביבנו יש השפעה על כך. במין מסוים של דגי גופי נמשכות הנקבות לזכרים בעלי זנב אדום בוהק, אולם כאשר שמים נקבה בכלוב שבו היא צופה בנקבה אחרת מחזרת אחרי זכרים עם זנב לא אדום, רואים שאותה נקבה מתחילה גם היא לחזר אחרי זכרים כאלה. האפקט הזה חזק במיוחד כאשר הנקבה הצופה היא צעירה, והמחזרת היא בוגרת. המנגנון הזה הגיוני, הרי במקום להבין וללמוד לבד אחרי מי נכון לחזר כדי להשיג “תוצאה מירבית”, אם נלמד מבעל נסיון שאנחנו סומכים עליו, נחסוך הרבה מאמץ. אך בעצם ההתנהגות הזו מלמדת אותנו שהטעם שלנו מושפע מאוד מטעמם ומהתנהגותם של אחרים, ובעצם של הסביבה שלנו כולה.
בהזדמנות זו אאחל לכם שנה אזרחית טובה, ואם לא מצאתם עם מי להתנשק בחצות הליל, ייתכן שאתם פשוט צריכים לשנות את הטעם שלכם בבני זוג
(בתמונה: אידאל יופי, קרדיט – Disney)