שבץ: כך אפשר להציל חיים.

המחלה שבגללה הובהל השבוע שמעון פרס לבית החולים היא אחת ממחלות המוח הנפוצות בעולם כולו, בייחוד בקרב מי שעבר את גיל ה-60. כ-16 אחוזים מבני האדם בגילאים אלו לוקים בשבץ, וזהו הגורם מס’ 2 לתמותה באוכלוסיה המבוגרת.

תאי העצב שבמוח זקוקים להמון אנרגיה כדי לפעול, וכאשר ישנה פגיעה כלשהי באספקת הדם במוח, למשל בגלל קריש דם שחוסם צינור או קרע כלשהו שיוצר דימום, התאים מתחילים למות, ובעקבות כך אזורים שלמים במוח יכולים להפגע.

עם זאת, למרות ששבץ הוא דבר מאוד מלחיץ, עם השנים מתפתחות יותר ויותר שיטות לטפל במקרי השבץ השונים. אלא שכמו מחלות אחרות שקשורות למערכת הדם (כמו התקפי לב), גם בשבץ זיהוי וטיפול מוקדם במחלה יכול להיות ההבדל שבין חיים למוות. לכן חשוב מאוד להכיר כמה נקודות חשובות שיאפשרו לנו לחשוד שהאדם שמולנו לקה בשבץ:

לשבץ יכולים להיות תסמינים רבים ושונים, מכיוון שהפגיעה יכולה להתרחש באזורים שונים במוח. עם זאת, תסמינים נפוצים יכולים להיות פגיעה פתאומית בתקשורת השפתית, פגיעה ביכולת התנועה של איברים מסוימים, פגיעה ביכולות חישה כמו ראייה או מישוש, אובדן שיווי המשקל, וגם כאבי ראש חזקים.
ברוב המקרים התסמינים יופיעו יחסית מהר (בניגוד למחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון ששם ההדרדרות היא איטית מאוד), כלומר אם לאדם מסוים לא היו אף פעם בעיות דיבור, ופתאום הוא מתחיל לדבר בצורה מבולבלת ולא ברורה, ייתכן שיש לו שבץ. כמו כן, הרבה פעמים מדובר בפגיעה מקומית במוח, ולכן התופעה שנצפה יכולה להיות במידת מה “מקומית” גם כן, למשל: אדם מסוים שלא יצליח להרים את ידו השמאלית, על אף שלא תהיה לו בעייה להרים את ידו הימנית.

לפני עשר שנים יצא בארה”ב קמפיין “גיבורי השבץ” שמטרתו להעלות את המודעות לזיהוי מהיר של מקרי שבץ פוטנציאליים מתוך תקווה להציל כמה שיותר חולים. ממליץ לכם לצפות בסרטון המשעשע שצירפתי, שמציג את מבחן “Act FAST” לזיהוי חשד לשבץ. אלו ראשי תיבות פשוטים, שאם נזכור אותם, ייתכן שבבוא היום נדע להציל אדם שלקה בשבץ ממוות.

(פורסם ב-15.9.2016)