בשבת הקודמת קרה לנו משהו מאוד מפחיד. הלכנו כל המשפחה למשחק כדורגל, ופתאום ילדתי בת השנה וחצי החלה לפרכס לי בידיים.
הסימנים המוכרים של פרכוס אפילפטי הופיעו אצלה: הזעקה הראשונית, איבוד ההכרה, גלגול העיניים, הרעידות של שרירי הגוף, הפה שלה הכחיל ויצא ממנו ריר, ובסוף היא נראתה כישנה. אלא שהיה עוד סימן אחד שעשה את כל ההבדל: היה לה חום.
הילדה שלי עברה פרכוס חום, וזו תופעה שמתרחשת אצל אחד מכל כעשרים פעוטות מתחת לגיל 6. היא הרבה פחות מסוכנת ממה שהיא נראית, אבל ביום שבת האחרון למדתי על בשרי שגם אם מכירים את התופעה, מזהים אותה ויודעים מה לעשות, לראות את הילדים האהובים שלנו עוברים פרכוס כזה יכול להיות מאוד מאוד מפחיד, ומכיוון שזה מאוד נפוץ, אני חושב שהגיע הזמן לפינה חדשה של #עזרה_ראשונה_למוח, כדי לדבר על פרכוס חום, כי כמו שזה קרה לי, זה גם יכול לקרות לכם.
פרכוס חום הוא כאמור פרכוס מוחי, שמכיל מאפיינים שמוכרים מהפרכוס האפילפטי המפורסם (ה”טוני קלוני”), אבל מלווה בעליית חום. המשפט הזה יכול להפחיד, לכן נשים כבר בהתחלה את הדברים על השולחן ונאמר שפרכוס חום פשוט לא מעיד על אפילפסיה, ולא מעלה בכלל את הסיכון לאפילפסיה בקרב הילדים שעברו אותו. הוא גם לא גורם לנזק מוחי, לא לפגיעה ביכולות הקוגניטיביות, ולא מסכן חיים.
כמו כן, לפחות לפי מה שנראה לנו כיום, עליית החום היא לא מה שגורם לפרכוס, אלא שניהם נובעים מגורם שלישי. בזמן מחלה, מערכת החיסון מפרישה ציטוקינים, חלבונים מיוחדים שמעבירים מידע למוח, הם גם גורמים להעלאת החום, אבל במקרים מסוימים יכולים לגרום גם להפעלת יתר של תאי המוח, שהיא הטריגר שיוצר את הפרכוס המוחי, ואת ההתקף שנראה כמו התקף אפילפסיה. מהסיבה הזו, לפחות לפי המידע שיש לנו היום, נראה שהורדת החום לא תעצור את ההתקף, ומחקרים שבדקו ילדים שקיבלו נורופן בכל פעם שעלה להם החום לילדים שלא, הראו ששכיחות ההתקפים בין שתי הקבוצות הייתה זהה, למרות שהטיפול הצליח להוריד את החום אצל מי שלקח אותו.
אז מה עושים אם הילדים שלנו, חס וחלילה, חווים פרכוס חום? צריך לפעול כמו שפועלים כשנתקלים באדם עם התקף אפילפטי: לספק לילד את הסביבה הנוחה ביותר לעבור את ההתקף בלי שיפגע בעצמו. לסלק חפצים חדים מהסביבה, להניח אותו על הצד כדי שלא ייחנק מההפרשות שלו, ולוודא שהוא לא יכול להפצע או להחנק בזמן ההתקף. לא לנסות להנשים אותו או לרסן את התנועות שלו, זה רק עלול לפגוע בו. לאחר מכן חשוב ללכת לראות רופא ילדים בהקדם, כדי שזה ישלול שהסיבה לפרכוס החום נובעת מאיזשהי מחלה מסוכנת, כמו דלקת קרום המוח.
בנוסף, אם אפשר כדאי להעריך את משך הזמן שהפרכוס נמשך. פרכוס חום “פשוט” נמשך כמה דקות ספורות ואכן נחשב לא מסוכן. אלא שיכולים להיווצר גם פרכוסים מורכבים שנמשכים רבע שעה ויותר, במקרים שהפרכוס נמשך למעלה מכחמש דקות, יש להזמין אמבולנס ולהגיע למיון במהרה.
אך הדבר החשוב שצריך לזכור הוא שפרכוס חום אמנם נראה מפחיד מאוד, אבל ברוב המוחלט של המקרים הוא לא מסכן את הילד שלנו ולא פוגע בו. וכן, גם הילדה שלי חזרה לעצמה (טפו טפו טפו) כבר למחרת היום, והיא שמחה וצוחקת היום כמו תמיד.
אני רוצה להודות לתומכי הפטריאון של הבלוג, ובראשם למתן רינג, עינבל רמות, שרה עטיה, תומר כהן ושריתי סקויאר, התומכים המובילים. אם התוכן עניין אתכם, אני מזמין אתכם להפוך גם לתומכים, לעזור ל”סיור מוחות” לצמוח ולקבל מגוון רחב של הטבות ותכנים בלעדיים, יכולת להשפיע על הנושאים וצפייה בפוסטים לפני כולם. פרטים נוספים כאן
הבת שלי צופה במשחק, לפני שהפרכוס התחיל