סיור מוחות: סילבוס
נפתח את הקורס באחת השאלות המאתגרות במדעי המוח. האם הגוף והנפש הם שתי ישויות נפרדות, או שמא אחת? האם קיימת נשמה? מה הקשר בין הפעילות שמתרחשת במוח לרגשות שלנו, המחשבות, והאופי של כל אדם ואדם? נראה דוגמאות מפתיעות לקשר בין הגוף לנפש, נראה תופעות וטכנולוגיות שנשמעות כמו מדע בדיוני, אך הן קיימות כבר היום.
המוח הוא לא מקשה אחת. בתוך האיבר הזה נמצאים כמעט מאה מליארד תאי עצב, כמות בלתי נתפסת של יחידות קטנות שכל הזמן פעילות, עובדות, ומדברות אחת עם השנייה. דבר שהופך את המוח האנושי ככל הנראה לאחד המבנים הכי מורכבים ביקום כולו. אנחנו לא יודעים עדיין להסתכל על התמונה הגדולה ולהבין כיצד המוח עובד בכלליות, אבל אולי נדע להבין חלק ממנו, אם נלמד קצת איך היחידות הקטנות האלה פועלות.
במפגש השני נלמד על תאי העצב. כיצד הם בנויים? איך הם מתקשרים זה עם זה? איך הפעילות שלהם קשורה לתהליכים הנפשיים שקורים במוחנו, וכמו כן, האם מספיק להבין את הפעילות שלהם כדי להבין את המוח כולו?
אפשר להגיד שמאז ומעולם הזכרון הוא אחת מיכולות המוח שהכי סקרנו את עולם המדע. היכולת לשמור בתוכנו מידע מהעבר לשימוש עתידי הופכת אותנו לעוצמתיים במיוחד. אבל עולה השאלה, איך כל זה קורה?
במפגש נראה מה אנחנו יודעים על התהליכים שקורים במוח שקשורים לזכרון, נכיר כמה אפקטים מוזרים ומיוחדים שמשפיעים על הזכרון שלנו, ונדבר על השתלת זכרונות: האם זה באמת מדע בדיוני? ואילו תוצאות מפתיעות המחקר בתחום הזה מספק לנו?
מכל עולם הרפואה, מחלות המוח תמיד היו המסתוריות ביותר. עד לפני כמה עשרות שנים, לא הייתה שום תרופה לאף אחת מהן, גם לא דרך טיפול נורמלית. אלא שבשנים האחרונות אנחנו מבינים יותר ויותר מה קורה במוח במחלות הללו, וסוף סוף ניתן לטפל בהן ולאפשר לחולים מעט איכות חיים. עם זאת, האתגרים הגדולים עוד לפנינו, תוחלת החיים הולכת וגדלה, ומוח מזדקן חשוף יותר למחלות מוח, כיצד עולם הרפואה מתמודד עם הבעייה הזו?
במפגש נדבר על שלוש מחלות מוח מפורסמות: פרקינסון, אפילפסיה ואלצהיימר. ננסה להבין מה גורם להם, מה קורה במוח של החולים, איך ניתן לטפל בהם, וכמובן, האם העתיד של חקר המחלות הללו מספק לנו קצת תקווה.
איך המוח בנוי?
במפגש זה נלמד קצת על מבנה המוח.נכיר את חלקי המוח, מקליפת המוח ועד לחוט השדרה, נראה מה אנחנו יודעים על התפקידים השונים שעליהם אחראים אזורים שונים במוח, כיצד התפקידים הללו יכולים להסביר התנהגויות שונות שלנו, ומה קורה כאשר הם נפגעים. אחרי השיעור הזה, תכירו את המוח שלכם יותר טוב מאי פעם.
שינה היא עולם מוזר ומלא מסתורין. במפגש זה נראה ביחד מה קורה במוח שלנו כשאנחנו ישנים, איך חומרים שונים (כמו קפאין ומלתונין) משפיעים על המוח שלנו ועל השינה, מה זה בכלל חלום, וננסה לענות על השאלה הקשה מכל: למה הגוף שלנו בנוי כך שאנחנו “מבזבזים” שליש מחיינו ביציאה מכלל פעילות אי שם מתחת לשמיכות, למה בכלל אנחנו צריכים לישון?
במפגש הנוכחי נלמד מה קורה במוח כשלוקחים סמים. מסיגריות ועד הרואין, מקנאביס ועד חומרים פסיכואקטיבים, סמים שונים משפיעים על מסלולים שונים במוח, ולכן גורמים לשינויים במגוון תהליכים שהמוח אחראי עליהם. זו גם הזדמנות טובה לדבר על התמכרות, ועל השימושים של סמים שונים בעולם הרפואה. נראה כיצד כל מה שלמדנו במפגשים האחרונים על פעילות המוח עוזר לנו להבין טוב יותר את ההשפעה של סמים על מערכת העצבים.
בהרצאה חוויתית זו נלמד כיצד עובדות מערכות החושים שלנו במוח, נבחן את הכישורים האישיים של כל אחד מאיתנו, נדבר על אשליות בצורה שלא הכרתם מעולם, ונראה כיצד המוח שלנו מתמודד עם אתגרים מדהימים מדי יום ביומו בכל אחד מהתחומים האלה.
אנחנו נחשפים לכל כך הרבה גירויים בכל רגע נתון, איך אנחנו יודעים במה להתמקד? איך אנחנו יודעים לתעדף את כל התהליכים המשוגעים שקורים לנו במוח? למה בכלל צריך לתעדף? ומה קורה לכל מה שלא מתועדף?
במפגש זה נדבר על קשב, נראה איך המנגנון המופלא הזה משפיע על חיינו, נכיר כמה תופעות לא צפויות שהוא יוצר, נלמד איך קשב מתבטא במוח, וננסה לראות מה קורה כשדברים משתבשים: מהי הפרעת קשב וריכוז ואילו עוד הפרעות יוצאות דופן קורות כשהמנגנון הזה נפגע.
הפעם נדבר על מה שהיא כנראה המטרה המרכזית של המוח, קבלת החלטות.
נלמד מה משפיע על החלטות שונות שאנחנו מקבלים, נראה איך התחום הזה יכול להסביר את הפעולות שלנו בעולם הכלכלה, נלמד קצת על תורת המשחקים, ובעיקר: נראה שלפעמים אנחנו מתנהגים בצורה לא הגיונית ולא רציונלית, וננסה להבין למה זה קורה, והאם זה בעצם טוב בשבילנו.
האם יש הבדל בין מוח של גברים למוח של נשים? מה הופך כל אחד מהמינים להיות שונה אחד מהשני? בהרצאה מרתקת זו ניגע בצורה מדעית ומחקרית בסוגיה החברתית שמעניינת את העולם כולו. נטייל בין הורמונים, פרומונים ואזורי מוח, ננסה להבין מה עומד מאחורי משיכה מינית, חיזור או מונוגמיה וכן נבחן האם אנחנו יודעים להסביר הומוסקסואליות וטרנסקסואליות רק דרך המוח.
מראשוני האדם, דרך הניאנדרטלים ועד לאדם המודרני. אילו שינויים מהותיים קרו במוח שלנו לאורך הדרך, ומה ניתן ללמוד מהם על ההתפתחות האנושית? זהו סיור מודרך מרתק בתולדות המין האנושי, שבו ניגע בכמה מהאירועים הנשכחים והמשמעותיים שעיצבו את האדם והביאו אותו למקום בו הוא נמצא כיום. בנוסף, אספר גם על המחקר שלי, בו אני מנסה ללמוד על מוחו של האדם הקדמון דרך הדנ”א והאפיגנטיקה.