איך יודעים לבחור את מה שאף אחד אחר לא בחר? חלק ראשון

מבין כל הדברים שהכנו לקראת ליל המדענים הערב, משחק אחד מסקרן אותי במיוחד. במשחק הזה כל באי האירוע מוזמנים לשחק, ומי שינצח מבינהם יזכה בפרס שווה למדי.

המשימה: לבחור מספר בין 1 ל-100, הזוכה יהיה זה שיבחר את המספר הנמוך ביותר שאף אחד אחר לא בחר.

המשחק הזה מדגים תחום מעניין בתורת המשחקים. בתחום זה כל שחקן צריך להבין מה תהיה האסטרטגיה של אנשים אחרים, ולעשות את ההפך מהם. אלא שבעצם, אנחנו יכולים להכנס פה מהר מאוד למצב של “הפוך על הפוך על הפוך”, אם כל שחקן חושב מה האסטרטגיה האידאלית, (נניח לבחור “1”), ואז אומר לעצמו שכולם יבחרו באסטרטגיה זו, אז כדאי לו לשנות אסטרטגיה (נניח לבחור מספר גבוה יותר). אלא שבעצם כולם ישנו אסטרטגיה שוב, וכל שחקן צריך לצפות את זה ולשנות את האסטרטגיה שוב, וזה יכול ליצור מעגל אינסופי.
בעולם הכלכלה אנחנו נתקלים בסיטואציות האלה כל הזמן, כאשר משקיע מחפש לו אפיק חדש, הוא הרבה פעמים רוצה להבין לאן השוק הולך, ולהשקיע במקומות שדווקא כל השאר לא חושבים להשקיע בהם כרגע, כדי שיוכל לקנות במחיר נמוך ולמכור בהמשך במחיר גבוה.

מסקרן אותי לדעת איזה מספר ינצח, ומה הבחירות השונות יגלו לנו. יש לי כל מיני השערות. אבל קודם אני רוצה לשאול אתכם – באיזה מספר אתם הייתם בוחרים לו הייתם משתתפים במשחק?
(מבטיח לשתף את התוצאות כשנסכם אותם)

(פורסם ב-22.9.16)