האם תאי לחץ יכולים להציל את המוח שלנו?

לפני כשבוע וחצי שודרה בחדשות ערוץ 2 כתבה על הטיפול בתאי הלחץ (הקרוי בעגה המקצועית “רפואה היפרברית”), ומאז אני לא מפסיק להשאל עליה. הכתבה סיפרה סיפורים מרגשים של חולים עם מגוון מחלות מוח שהתפקוד שלהם השתפר פלאים לאחר הטיפול. בנוסף, מספרים שם כי גם אנשים בריאים בעלי ממון מגיעים לטיפולים כדי לשפר את תפקוד המוח שלהם..

ראשית, נספר בכמה מילים מהי בעצם רפואה היפרברית. המטופלים נכנסים למיכל סגור שבמקום אוויר “רגיל” מכיל בדרך כלל תערובת של גזי נשימה בלחץ גבוה יותר מהלחץ האטמוספרי, כלומר, הרבה יותר חמצן (לעיתים גם 100% חמצן). הטיפול הזה ניתן בעבר בעיקר לנפגעי תאונות צלילה. אך כיום הוא התרחב לפגיעות רבות אחרות כגון פציעות שנובעות מבעיות ספיקה במערכת הדם, זיהומים וטיפול בנזקי קרינה. אלא שגם מחלות מוח עשויות להיות רלוונטיות, משום שבחלקן (למשל, שבץ), נוצר בין היתר מחסור בחמצן באיזורים שונים במוח, ולכן טיפול בחמצן עשוי אולי להציל חלק מהפגיעה, אלא שבגלל אפקטים שונים שיש (או מאמינים שיש) לחמצן, ישנם מי שמאמין שהוא יכול לסייע לטווח רחב הרבה יותר של מחלות מוח, כמו אוטיזם ואלצהיימר.

אלא שהשורה התחתונה היא מאוד לא חד משמעית. יעילותם של תאי הלחץ בטיפול במחלות מוח נמצאת במחלוקת גדולה בעולם המדע והרפואה. ישנם מחקרים יפים שתומכים ביעילות הטיפול וגם לא מעט כאלה שמראים שהוא דווקא לא יעיל. ישנם מקרים של מטופלים שהשתפרו פלאים בעקבות הטיפול, וישנם סיפורים על חולים שהטיפול לא הועיל להם כלל, וישנם כמובן הבדלים בין מחלות שונות. נכון להיום הטיפול הזה יקר מאוד במסגרת פרטית, וקופות החולים מסכימות לממן אותו רק במקרים מיוחדים.

מה שכן, באשר לחלק המספר על “שיפור תפקוד המוח לאנשים בריאים”, אני מאוד ספקן. אני רוצה להזכיר לכם שאנחנו עדיין לא יודעים כמו שצריך איך עובדת ונראית האינטיליגנציה במוח. איך אפשר למדוד כמו שצריך אינטיליגנציה, ולכן קשה מאוד להגיד אם טיפול מהסוג הזה מסוגל להועיל ל”שיפור האינטיליגנציה”, בדיוק כמו ששאר “חדרי הכושר למוח” הם גם כן נושא שנוי מאוד במחלוקת בעולם המדע.

אני מקווה שבעתיד המחקר בתחום הזה יתחזק ונדע להבין את הטיפול הזה טוב יותר, ולראות בשביל מה הוא יעיל ובשביל מה לא.

למתעניינים, ניתן למצוא את הכתבה בלינק הבא, זכרו כי היא מציגה רק צד אחד בלבד בדיון המורכב הזה…

(נכתב בתאריך 20.6.17)

תא לחץ (צילום: Marco Tonini)