איך קרה שהאיסלנדים פיתחו חסינות לאלצהיימר?

אין ספק שאיסלנד היא אחת המדינות המסקרנות בעולם. הזוהר הצפוני, הפיורדים והרי הגעש מושכים המוני מטיילים לשם. אך במדינה הזו ישנה תופעה שמעניינת גם את חוקרי המוח: אוכלסייה של אנשים שנושאים מוטציה מיוחדת שהופכים אותם לחסינים לאלצהיימר.

על אף שעדיין אין תרופה לאלצהיימר, אנחנו יודעים לא מעט על מה שקורה במוח במחלה הזו. אחד השחקנים המרכזיים במחלה הוא חלבון בשם APP, שבגלל סיבה כזו או אחרת נחתך אצל חולי אלצהיימר בצורה לא טבעית ויוצר חלבון חדש בשם “עמילואיד בטא”. כשהחלבון החדש מצטבר מחוץ לתא, הוא יוצר שורה של תהליכים קטלניים שגורמים לתאי העצב שבמוח להתחיל למות, ולחולי האלצהיימר לאבד לאט לאט יכולות מוחיות, החל מהתמצאות, זכרון ויכולות ניהול, אך בסופו של דבר גם את מה שאנחנו מגדירים כצלם האנוש שלהם.

אלא שלאוכלוסיה מסוימת באיסלנד יש מוטציה מיוחדת שמונעת מחלבון ה-APP להחתך בצורה שיוצרת את העמילואיד בטא המסוכן, וכך בעצם מחלת האלצהיימר לא יכולה להתפתח אצל אותם בני מזל. העובדה שהאי יחסית מבודד עם אוכלוסיה קטנה מאפשרת כנראה למוטציה להשמר ולא להעלם, ומספקת סקרנות רבה לעולם המדע….

חשוב לציין שעדיין לא ניתן לנצל את המוטציה הזו כדי לפתח חיסון לאלצהיימר. גם אם נזריק לאדם מסוים את חלבוני ה-APP העמידים, הגן שנמצא אצל אותו אדם הוא הגן ה”לא עמיד” ולכן הוא ימשיך לפתח במקביל גם חלבוני APP פגיעים שיכולים ליצור את מחלת האלצהיימר. האפשרות הריאלית יותר ליצירת חיסון היא באמצעות “ריפוי גני”, כלומר שינוי של רצף ה-DNA והחלפת הגן הפגיע בגן העמיד, אלא שזה עדיין לא ישים בבני אדם.

מה שכן, ישנם כיום לא מעט קבוצות מחקר שלומדות את המוטציה האיסלנדית ומנסות לפתח טיפולים שמבוססים עליה, ונכון לעכשיו יש כמה תוצאות שנראות מעניינות ועשויות להיות גם מבטיחות. כך שיכול להיות שמהאי הקטן ההוא בצפון העולם תבוא הישועה לחולי האלצהיימר ולקרוביהם.

הזוהר הצפוני באיסלנד. כנראה לא יגן עליכם מפני אלצהיימר, אך זה עדיין אחד המראות הכי יפים בעולם