אולי המשואות יעזרו לשבור את המיתוס סביב שיתוק מוחין

אחת ממדליקות המשואות בטקס יום העצמאות השנה היא ד”ר הודיה אוליאל. הודיה סובלת משיתוק מוחין, אך למרות זאת היא הצליחה להתמודד עם שורה ארוכה של מגבלות ומכשולים, לסיים לימודי רפואה בטכניון ולהתחיל התמחות בביה”ח קפלן. סיפורה המקסים הוא הזדמנות נהדרת לכתוב על שיתוק מוחין, הפרעה נפוצה מאוד ממנה סובל בממוצע אחד מכל 500 ילדים.

שיתוק מוחין זו לא מחלה בודדת, אלא שם כולל למגוון רחב מאוד של הפרעות שהמשותף להן הוא שישנם בעיות בתנועה בעקבות פגיעה במוח בשלבים מוקדמים מאוד של החיים, בין אם לפני הלידה, במהלכה או מעט אחריה. המוח והגולגולת רגישים מאוד בתקופה הזו, ומגוון גורמים כמו נזק פיזי בעקבות תאונה, זיהום או חוסר בחמצן יכולים לגרום לפגיעה באזורים במוח ששולטים על התנועות שלנו, ובכך לגרום לשיתוק מוחין.

מכיוון שהפגיעות במוח יכולות להיות שונות מאוד, גם התסמינים עצמם יכולים להיות מאוד שונים בין אדם לאדם. ישנם הסובלים משיתוק רק בצד אחד של הגוף או באיבר אחד בעוד שאצל אחרים ההשפעה היא בכל רחבי הגוף. שיתוק ספסטי יכול להופיע במקרה שנפגעת הבקרה על תאי העצב המוטורים. במקרה כזה אין מי “שיעצור” אותם והם פועלים ביתר, ויכולים לגרום לשריר מסוים להתכווץ בלי הפסקה. פגיעה באזורים אחרים החשובים לתנועה כמו גרעיני הבסיס והמוחון יכולים להוביל לתנועות לא רצוניות, לתנועות לא מדויקות ולבעיות בקואורדינציה.

כמו רוב הפגיעות המוחיות, אין כיום תרופה לשיתוק מוחין, אך עם זאת זה לא אומר שלא ניתן לטפל בתופעה. אנחנו צוברים כיום יותר ויותר ידע שמאפשר לאנשי מקצוע, החל ממרפאים בעיסוק ועד למומחי שיקום, לסייע רבות ללוקים בשיתוק מוחין ולהקל על חייהם. אבחון וטיפול מוקדם הוא חשוב, משום שבגילאים צעירים, לפני שהשרירים והעצמות הגיעו לצורתן הסופית, קל יותר לפעול מאשר בגיל מבוגר.

סביב שיתוק מוחין יש לא מעט מיתוסים. רבים חושבים שהפגיעה במוח מעידה על בעיות באינטיליגנציה. אבל רוב הלוקים בשיתוק מוחין הם בעלי אינטיליגנציה תקינה, ומתפקדים שכלית מצוין (אם כי במקרים רבים כן נצפית פגיעה ביכולות קוגניטיביות, תקשורתיות ושפתיות). יש המדמיינים את הלוקים בשיתוק מוחין כסיעודיים שלא מסוגלים לתפקד בכוחות עצמם, זה ממש לא המצב, ולמעשה, כמחצית מהם הולכים ומתפקדים עצמאית ללא שום עזרה חיצונית מאדם, קב, או מכשיר אחר.

ד”ר הודיה אוליאל עתידה להיות הרופאה הראשונה בישראל עם שיתוק מוחין. היא סיפרה בזמנו שברצונה להתמחות בנוירולוגית ילדים. אני מאמין שההכרות שלה עם עולם שיתוק המוחין יאפשר לה להתחבר לילדים המטופלים בקלות רבה יותר, לעזור להם בהתמודדות היומיומית שלהם, ומי יודע, אולי גם להוביל מחקרים שיביאו את פריצת הדרך הבאה בתחום.

חג עצמאות שמח לכולם

 

 

לכתבה שלי בדה-מרקר

מתוך עמוד הפייסבוק של ד”ר הודיה אוליאל